Svenskt jubel efter Ishaks 1-1-mål. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige kryssade i OS-premiären

De svenska fotbollsherrarna spelade 2-2 mot Colombia i premiärmatchen i OS. Efter att ha vänt 0-1 till 2-1 kvitterade sydamerikanerna via en straffspark, sedan Joakim Nilsson tagit bollen med handen. ”Det var kanske straff, men det känns surt nu”, säger mittbacken till TT.

Sverige inledde inspirerat och piggt och skapade en del halvchanser. Den vassaste chansen fick dock Colombia efter knappt 15 minuter, men Andreas Linde stod för en mycket vass räddning på ett lågt skott vid hans högra stolpe.

Bara minuter senare kom ledningsmålet för Colombia. Med ett högt skott satte Teofilo Gutierrez 1-0 för sydamerikanerna. Sverige fick kort därefter ett gyllene läge att kvittera. På en retur sköt Mikael Ishak från nära håll, men fick se sitt skott räddas.

OS i Rio de Janeiro 2016

Ajdarevic gav Sverige ledningen

Ishak skulle dock få sitt mål. Med ett riktigt praktskott i krysset kvitterade Randers-anfallaren till 1-1 med bara någon minut kvar av första halvlek.

I början av andra halvlek var Sverige fortsatt offensiva, och det gav resultat. Efter en retur på Robin Quaisons skott satte Astrit Ajdarevic 2-1 från nära håll.

Colombia kvitterade på straff

Sveriges ledning höll sig dock inte länge. Efter att bollen tagit på Joakim Nilsson hand i straffområdet tilldelades Colombia en straff som Dorlan Pabon förvaltade i den 75:e minuten.

– Jag vet inte om han knuffar mig först eller om han drar i mig, men jag hamnar i obalans. Sedan är det små tillfälligheter att den åker på min hand. jag kan inte göra så mycket, säger elfsborgaren Nilsson.

Med några minuter kvar av ordinarie tid var Colombia nära 3-2, men Andreas Linde stod för en viktig räddning på nära håll. Även inbytte Muamer Tankovic hade ett farligt skott för Sverige.

Men något mer mål blev det inte, och Sverige får därmed med sig en poäng från OS-premiären. Härnäst väntar Nigeria för svenskarna, natten mot måndag.