Sverige föll efter sen straff

Sverige förlorade sin sista gruppspelsmatch mot Nederländerna i Algarve Cup. Arrangören av sommarens EM-slutspel vann efter en sen straff med 1-0. Därmed blir det en placeringsmatch för Sverige som inte nådde final.

– Andra halvlek blev väldigt böljande men det känns som om vi är på god väg, säger Linda Sembrant till SVT Sport.

Tio minuter från slutet rev inbytte Hanne Gråhns ner Lineth Beerensteyn bakifrån men slapp utvisning.  Mandy van den Berg stegade fram och satte bollen lågt till höger. Hedvig Lindahl var på bollen men orkade inte hålla den borta och holländskorna kunde jubla för 1-0.

Damlandslaget i fotboll

Holländskorna hade tagit över matchen i andra halvlek och ett par minuter innan målet hade Beerensteyn varit framme och så när skjutit mål.

”Målet var logiskt”

– Holland har haft en helt annan tanke och haft ett bättre passningsspel än Sverige. Målet var logiskt och det låg i luften, säger SVT Sports expert Markus Johannesson som dock pekar på de många bytena som gjorde andra halvlek svår att bedöma. Nu var det för lågt tempo och för dålig form på spelarna.

I andra halvlek gjorde Sverige sex byten. Närmast att göra mål var Mimmi Larsson som hade en kvitteringschans i slutminuterna. Allra närmast var Stina Blackstenius men hennes friläge avslutades tamt från nära håll snett från vänster. Det var blott två minuter före Hollands segermål.

Placeringsmatch mot Ryssland

I slutet av första halvlek hade Lotta Schelin ett friläge snett från högersidan men den fina chansen avslutades högt över, ett svagt avslut.

– Man behöver jobba med det offensiva spelet och hur får vi med fler i det spelet, säger SVT Sports Frida Östberg.

På årets fem första landskamper har fotbollslandslaget lyckats åstadkomma blott två mål.

Härnäst för svensk del väntar placeringsmatch om platserna sju till åtta mot Ryssland. Den matchen spelas på onsdag klockan 18.30 och sänds i SVT24 och i appen/sajten. En tacksam match för Pia Sundhage – som möter just Ryssland i sommarens EM-gruppspel.