Sverige förlorade mot Kanada i Los Angeles

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade den första av två landskamper mot Kanada i Los Angeles. Kanadensiskorna vann med 1–0 under natten mot tisdag svensk tid.

Det blev förlust för de svenska damerna i den första av två matcher mot Kanada. Matchen som spelades på Loyola Marymount University i Los Angeles slutade 1–0 efter att Jonelle Filigno gjort matchens enda mål i den 44e minuten. Målet kom efter en spelvändning där en svenska tappade bollen på mittfältet och Sophie Schmidt kunde, med en strålande passning som skar snett igenom det svenska försvaret, nå en fri Filigno som satte bollen längs marken, till vänster om den svenska målvakten Carola Söberg.

– Surt sa räven. Onödigt att vi släpper in målet precis innan vi ska gå in till halvtidsvilan. Det är orutinerat, sa den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage.

Damlandslaget Fotboll

Sjögran missnöjd

Sverige hade några lägen att göra mål i första, både Sofia Jakobsson och Therese Sjögran hade skott på mål och Sverige hade ett litet spelövertag. Därmed inte sagt att spelet stämde bra för svenskorna, det var lite ostrukturerat och flera gånger tappade de bollen under de första 45 minuterna.

– Vi är inte riktigt ödmjuka för vad vi möter och hur planen ser ut och då blir det många bolltapp i stället för, som vi gör i andra och lägga lite längre och jobba därifrån. Vi får vara lite smartare nästa gång, konstaterade Therese Sjögran efter sin 201:a landskamp.

Planen var naturgräsplan och inte konstgräs som varit planen för landslaget. Målsättningen från landslagsledningen har varit att alla landskamper fram till VM ska spelas på konstgräs, nu blev det inte så och Pia Sundhage konstaterar:

– Ja, det är bara att anpassa sig, egentligen. VM kommer att spelas på konstgräs, så ju oftare vi kan vara på konstgräset desto bättre är det. Men, det här får duga.

”Det var nära”

Det svenska laget tog tillfället i akt att ändra rejält i laget i den andra halvleken då hela sex byten utnyttjades. Först in, direkt efter halvtidsvilan var Lisa Dahlkvist och Emma Berglund. Därefter fyllde man på med nya namn. Bland annat gjorde Maria Banusic ett intressant inhopp med ett par bra lägen strax efter att hon kom in på plan i den 63:e minuten. Banusic kom in tillsammans med Mia Carlsson i samband med att stjärnorna Lotta Schelin och Caroline Seger lämnade planen.

– Det finns ju en anledning till att vi till exempel byter ut Caroline Seger, säger Sundhage. Hon ska starta nästa match och vi kan inte spela två 90 minutersmatcher med henne. Det gör att andra får chansen att visa sina framfötter när det verkligen gäller och här har vi några situationer i slutet av matchen när vi hade kunnat få målgörare. Det var nära, men inte tillräckligt bra, summerar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet