Irland måste till att börja med fixa kryss mot Belgien i dag för att det osannolika scenariot ska leva. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige kan bli tvåa utan ett skott på mål

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skulle kunna bli tvåa i sin EM-grupp utan att ha skjutit ett enda skott mot mål. En mållös tillställning mellan Belgien och Irland i eftermiddag – och ett 0–0-resultat för Sverige mot belgarna i nästa runda – kan räcka till avancemang.

Belgien och Irland möts i eftermiddag på Stade Matmut Atlantique i Bordeaux – ett möte som fullbordar den andra omgången i EM:s grupp E. Italien säkrade en plats i åttondelsfinalen via 1–0 mot Sverige igår, men vilka placeringar lagen får i gruppen är ännu oklart.

Varningar kan avgöra

Sverige kan faktiskt sluta tvåa i gruppen – trots att blågult endast har en poäng efter två matcher. Två gånger 0–0 i mötena Belgien–Irland och Sverige–Belgien (22 juni i Nice), samtidigt som Italien vinner med mer än ett mål, gör Sverige till grupptvåa i kraft av bättre målskillnad när tre lag står på två poäng i grupp E.

Fotbolls-EM

Om det förstnämnda sker, men Italien endast vinner med 1–0, kan antalet varningar avgöra om det är Sverige eller Irland som går vidare som tvåa. Belgien har vid ett sådant scenario sämre målskillnad och slutar sist.

En sådan placering för världstvåan Belgien skulle vara ett ofantligt stort misslyckande. Lagets världsstjärnor fick det inte alls att stämma mot Italien i premiären (0–2) och en spelare som riskerar att petas inför mötet med Irland är Evertonanfallaren Romelu Lukaku.

Irland har en pinne

-Vissa andra anfallare har jobbat på bra under träning och kanske får sin chans, säger förbundskaptenen Marc Wilmots.

Irland står på en poäng efter att ha kryssat mot Sverige, men tvingas till en förändring i startelvan. Stoke-spelaren Jon Walters har problem med hälen och kommer inte att spela. Troligen ersätter James McClean

Preliminära laguppställningar

Belgien (4–2–3–1): 1 Thibaut Courtois – 23 Laurent Ciman, 2 Toby Alderweireld, 3 Thomas Vermaelen, 5 Jan Vertonghen – 4 Radja Nainggolan, 6 Axel Witsel – 7 Kevin De Bruyne, 8 Marouane Fellaini, 10 Eden Hazard – 9 Romelu Lukaku.

Irland (4–3–1–2): 23 Darren Randolph – 2 Seamus Coleman, 4 John O'Shea, 3 Ciaran Clark, 19 Robbie Brady – 8 James McCarthy, 6 Glenn Whelan, 13 Jeff Hendrick – 20 Wes Hoolahan – 11 James McClean, 9 Shane Long.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet