Sverige klart för fotbolls-VM

Svenska damlandslaget i fotboll hade aldrig missat ett världsmästerskap.

Inte nu heller. Blågult säkrade biljetten till VM i Kanada via 2–0-seger mot Skottland.

Sedan det första VM:et 1991 har Sverige varit ett av de deltagande länderna. När nu svenskorna kvalificerade sig i kväll bevaras den sviten. Sverige vann mot gruppsegerutmanaren Skottland med 2–0 – och tog direktplatsen till nästa års stora fotbollsmästerskap.

Förutsättningarna för svenskt kvalavancemang såg ljusa ut inför VM-kvalmatchen, svenskorna hade råd att förlora. Men de ordnade det på egen hand.

VM-kvalet i fotboll 2013-2014

Tidigt ledningsmål

Redan i den sjunde minuten satte Therese Sjögran öppningsmålet på Gamla Ullevi. Högerbacken Lina Nilsson slog ett inlägg mot första stolpen i straffområdet, och rutinerade mittfältaren Sjögran nickskarvade in 1–0.

Lotta Schelin, som före matchen behövde göra två mål för att ta över Hanna Ljungbergs målrekord i landslaget, hade flera utmärkta lägen i första halvlek – fast inget avslut hittade nätet.

Schelin tangerade rekordet

Men i andra fyrtiofemman lossnade det för den svenska anfallsstjärnan. Med drygt femton minuter kvar av matchen fick de 9 000 åskådarna på läktarna se Lotta Schelin sätta sitt 72:a mål i landslaget. Och Lyonspelaren tangerade Ljungbergs målfacit.

Att ligga ensam i skytteligan måste hon vänta på. Vare sig Schelin eller de andra blågula spelarna på planen överlistade Gemma Fay igen.

Sverige vann med 2–0 – och nästa sommar ska Sverige över Atlanten igen för att gräva framgångar.

– Jag är jättestolt. Vi har gjort vårt jobb och tagit oss till VM, säger Caroline Seger till SVT.