Foto: Scanpix

Sverige krossade Finland med 5-0

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gjorde mos av Finland och vann 5-0 inför en rekordpublik, 16 414 åskådare, på Gamla Ullevi. Lotta Schelin och Nilla Fischer stod för två mål vardera.

– Helt fantastisk. Bara lyssna på publiken. Jag får rysningar över hela kroppen, säger Fischer som leder målligan i turneringen med tre fullträffar, till TV4.

Sverige tryckte gasen i botten och gav aldrig Finland någon chans.

Fotbolls-EM 2013

– Stolt att vi aldrig slår av på takten. Är en upprymd känsla – lycka, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

Finland var helt underlägsna svenskorna som vann hörnstatistiken med 21-1 och skott på mål med 16-1. Nilla Fischer förlöste Sverige med sitt 1-0 då hon nådde första med pannan på en hörna. När Fischer tryckte in 2-0 på hörnretur var Finland ett slaget lag.

Sverige hade 3-0 i paus sedan Asllani nickat in trean bakom en överspelad finsk målvakt.  Men showen fortsatte i andra halvlek.

Lotta Schelin sköt 4-0 sedan hon gått i djupled och fått passning från Kosovare Asllani. Målet firades måldans av hela laget. Schelin avslutade målskyttet genom att nicka in femman..

Efter matchen hyllades de svenska spelare med stående ovationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet