Zlatan Ibrahimovic. Foto: Bildbyrån

Sverige förnedrat av Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Svensk mardröm på Friends – 1–4-förlust i den viktiga EM-kvalmatchen mot Österrike. Och att ta en direktplats till EM nästa år blir svårt – och det blågula landslaget får rikta in sig på play off.

– Klart jag är besviken, det är katastrof att förlora med 1–4 på hemmaplan. Efter 2–0-målet tappar vi våra huvuden, tycker jag. Vi forcerar med allt folk framåt och har ingen balans, säger Andreas Granqvist till SVT Sport.

När det gällde som mest – fick Sverige sämsta tänkbara start. Redan efter åtta minuters spel blåste spanske domaren straff till Österrike, efter ett långt inkast fälldes Zlatko Junuzovic av Kim Källström.

EM-kval fotboll

Bayern München-stjärnan David Alaba klev fram till elvameterspunkten och chippade säkert mitt i mål när Andreas Isaksson slängde sig tidigt.

Tempoökning

Svenskarna ökade tempot direkt och var nästan för hispiga på planen. Sverige skapade två riktigt bra målchanser i första halvlek – två frisparkar via Zlatan Ibrahimovic, den ena räddade Robert Almer och den andra tätt utanför stolpen.

Några minuter före halvtidsvilan kom nästa kalldusch för Sverige. En ny inkastsituation – bollen skarvades och Martin Harnik trängde sig förbi Martin Olsson och nickade in utökningsmålet – 2–0 Österrike.

– Inte tillräckligt bra. Vi förväntar oss givetvis mer av Zlatan. Samtidigt har han inte haft några fantastiska bollar att jobba med men han måste trycka upp laget i stället för att droppa ned och hämta boll. Han behöver göra sig spelbar längre upp, kommenterar experten Daniel Nannskog om första halvlek.

Offensiva byten efter paus

Sverige blev som väntat mer offensivt i andra halvlek, en bit in i andra fyrtiofemman ersatte anfallaren Isaac Kiese Thelin mittfältaren Erkan Zengin. Och direkt efter ordnade Ibrahimovic ett suveränt läge – en lyftning mot Marcus Berg vid bortre stolpen, men bortamålvakten Almer med grym reflexräddning.

Även Isaksson stod för ett gäng fina parader och höll hoppet om poäng vid liv. Men tio minuter före slutsignalen kom 3–0-målet – Alaba passade fram till Marc Janko som säkert placerade in bollen i nät.

Två snabba mål i slutminuterna – Harnik gjorde sitt andra för kvällen när han i öppet mål petade in 4–0, och sedan tröstmålade Ibrahimovic till 1–4.

– En total kollaps. Sverige hänger inte ihop som ett lag över huvud taget. Mycket dåligt kroppsspråk på många håll. Slarvigt passningsspel överlag och inget självförtroende. Vi ser inte ut som ett lag men det gör definitivt Österrike som var bättre i alla moment, summerar Nannskog.

1–4-förlust för Sverige, som nu har play off-platsen och har två poäng upp till Ryssland. Montenegro, som ligger fyra, har bara en poäng färre än Sverige.

– Det är klart det är tufft, vi kan bara se till att vinna de matcherna vi har kvar, och får hoppas att ryssarna tappar mot Montenegro eller Moldavien, säger Granqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet