Foto: Bildbyrån

Hammarlund sköt Sverige till EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gjorde vad som förväntades och vann med med 2-1 mot Slovakien. Därmed är EM-platsen säkrad. ”Det kan inte bli mycket bättre”, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT.

Med 20-0 i målskillnad och 6-0 i matcher tog Sverige emot Slovakien på Gamla Ullevi. Sverige behövde ta en pinne för att säkra platsen i EM nästa sommar, och det blev tre.

I den 23:e minuten tog Sverige ledningen med 1-0 efter ett fint anfall. Kosovare Asllani hittade Emilia Appelqvist som med lite flyt nickade in bollen i mål via en slovakisk axel.

Damlandslaget i fotboll

Hammarlund avgjorde

I andra halvlek spelade Slovakien upp sig, och efter några halvchanser kom också kvitteringen i den 59:e minuten. Efter en hörna nickade en oattackerad Patricia Fischerova in 1-1. Sveriges första insläppta mål hittills under kvalet.

Men den slovakiska glädjen blev kortvarig. En hörna från Olivia Schoughs nådde Lisa Dahlkvist som nickskarvade bollen vidare till Caroline Seger, som osjälviskt passade bollen till Pauline Hammarlund som petade in 2-1.

– Det kan inte bli bättre med tanke på det anfallsspelet vi börjar prestera. Det såg roligt ut och, och att dessutom få vinna matchen. Det är bra, säger Pia Sundhage till SVT fortsätter:

– Vi hade mycket boll, och så många nästanlägen. Målen är snygga och viktiga för att hamna i Holland nästa år.

Lagkaptenen Caroline Seger var nöjd med första halvlek.

– Jag tycker spelsystemet funkar bra i första 45. Det tar vi med oss. Lite tendenser som vi kan göra mer av. Att hitta en balans mellan det korta passningsspelet och våra snabba forwards. Då kan vi bli svårlästa, säger hon.

”Ser hur bra vi skulle kunna agera offensivt”

SVT:s expert Frida Östberg tyckte Sverige vann rättvist. 

– Sverige vinner matchen och är det bättre laget. När vi har få tillslag på bollen, växeldrar med att möta och löpa djupled så ser vi prov på hur bra vi skulle kunna agera i vårt offensiva spel. Snabbare passingsspel och våga fylla på med våra ytterbackar, säger hon.

– Tyvärr tappar vi fokus i vissa moment där de tekniska Slovakien kan kontra, lyckligtvis utan snabbare anfallare. Jag tror absolut att Slovakien kommer kunna vara med och utmana i framtiden om de jobbar på deras fysik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet