Foto: TT Nyhetsbyrå

Historiskt Sverige tog brons i U17-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelade drömfotboll i bronsmatchen mot Argentina i U17-VM i Abu Dhabi och vann med 4-1 efter ett hattrick av Valmir Berisha. Det är första gången som Sverige tar medalj i ett ungdoms-VM.

– Hadet vi tänkt att jävlar, det är en stornation, hade vi förlorat alla dagar i veckan, säger Berisha till SVT Sport.

Berisha, som sitter på utgående kontrakt i Halmstad, går nu mot skytteligaseger med sina sju mål i turneringen. 1-0 rullade han in redan i sjunde minuten mellan benen på målvakten efter en fin lobbpass av Carlos Strandberg.

Strandberg dunkade sedan i 20:e in 2-0 med ett kanonskott ur dålig vinkel. Fyra minuter senare var Berisha framme igen och satte 3-0-målet i öppen kasse.

– Jag kommer inte ihåg något av det, det är blackout här uppe, jag vet inte vad jag snackar om, säger en leende Berisha till SVT Sport.

Efter en reducering nickade Berisha in sitt tredje mål i 57:e minuten. Han skadade sig dock i målsituationen och byttes ut någon minut senare.

– 4–1, vi kan inte förlora där, det var därför jag gick ut, säger Berisha.

Bronsmatchen var förbundskapten Roland Larssons avsked med laget.

– Det är ett fantastiskt gäng som jobbar stenhårt för varandra. Killarna är fantastiska på alla sätt. Det kan inte bli ett så mycket bättre avsked än så, säger Larsson till TV4.

Larsson var minst sagt stolt över bedriften.

– Det är bara att titta upp på tavlan, 4-1 mot Argentina, det är inte IQ badboll. Det är en stormakt i ungdomsfotboll. Jag känner mig så stolt, säger Larsson.

Bronset är alltså Sveriges första i ett ungdoms-VM. Som bekant vann Sveriges minst sagt folkkära landslag brons på seniorsidan i VM 1994.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.