Sverige utslaget – gör sitt sämsta VM någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lyckades aldrig hota Tyskland på riktigt, trots att Linda Sembrant reducerade till 1-3 med tio minuter kvar. Marozsan fastställde snyggt slutresultatet liggande till 4-1. Sverige slutar på 16:e plats vilket är det sämsta resultatet någonsin i VM-sammanhang.

– Det är tomt och såklart tungt, jobbigt, tråkigt – det är lite allt möjligt när man har åkt ur ett VM för man vet att det är så långt till nästa. Vi är så mycket sämre idag, och de är så mycket bättre. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera till deras vinst. Vi når inte upp till kapaciteten och tyskarna är väldigt bra, antagligen ett lag som kommer gå väldigt långt i VM, säger Caroline Seger till SVT Sport.

Sverige, rankat som nummer fem inför VM, åker ur turneringen utan en enda seger.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Tyskorna satte rejäl press i början av matchen och redan efter drygt tre minuter tvingades Hedvig Lindahl till jätteräddning på friläge. Svenskorna, som ställde upp med en defensiv 4-4-2-uppställning satsade på kontring men hade svårt att komma till lägen i inledningen.  Tysklands spelövertag kostade för Sverige. I den 24:e minuten placerade skyttedrottningen Anja Mittag in sitt femte mål i turneringen via bortre stolpen.

Olyckan fortsatte för Sverige 10 minuter senare när Amanda Ilestedt rev ner Mittag i straffområdet. Gult kort för Ilestedt och straff för Tyskland. Celia Sasic satte straffen säkert och gjorde därmed sitt fjärde mål i turneringen.

Dramatik i andra

När Celia Sasic gjorde sitt andra mål och 3-0 för Tyskland i den 79:e minuten såg det helt kört ut. Men tre minuter senare reducerade Linda Sembrant, och minuten efter hade Sofia Jakobssons kanonläge när hon blev helt fri med tyska målvakten. Men avslutet gick rakt på och istället kunde Dzenifer Marozsan fastställa slutresultatet till 4-1.

– Tyskland är bättre. Vi kämpar och vi ändrar till och med spelsystem, vi flyttar folk. De är mer bekväma och har mer fart. De hittar kombinationer på ett bra sätt. Vi är inte tillräckligt bra. När vi har chans att skapa passningsspel får vi inte till det, säger förbundskapten Pia Sundhage till TV4.

– Vi är överlyckliga. Vi hade en jättebra match från början. Vi jobbade bra trots 38 grader. Vi var det klart bättre laget idag.

I och med förlusten gör Sverige sitt sämsta VM någonsin. De har visserligen missat slutspelet en gång (2007), men deras slutplacering blev sämre nu då fler lag var med i mästerskapet.

Så har det gått för Sverige i VM genom åren

1991: Brons

1995: 5:e plats (ut i kvartsfinal)

1999: 6:e plats(ut i kvartsfinal)

2003: Silver

2007: 11:e plats (gick inte vidare från gruppspel)

2011: Brons

2015: 16:e plats (ut i åttondelsfinal)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet