Sverige har vunnit fem av de senaste sju hemmamötena med Nederländerna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska bragden i senaste mötet med Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar lär komma till kvällens VM-kvalmöte mot Nederländerna med fina minnen. Senast lagen möttes vände Sverige ett underläge till seger – Ola Toivonen sköt Sverige till EM 2012.

Även om de flesta spelare från det svenska lag som fixade EM-platsen inte finns med på Friends Arena i kväll, borde det likväl vara något för nye förbundskaptenen Janne Andersson och hans ”nya landslag” att ta med sig in i matchen. Att det går att slå Nederländerna.

Efter att Sverige legat under med 1-2 på Råsunda i oktober 2011 vände man med två snabba mål mot ett visserligen redan EM-klart Nederländerna. Ola Toivonen blev stor svensk hjälte när han sköt Erik Hamréns lag till Polen och Ukraina efter ett mål tidigt i andra halvlek.

Herrlandslaget i fotboll

En förlust på senaste hemmamatcherna

Med den senaste viktorian inräknad har länderna mötts 23 gånger, och Sverige har en förhållandevis fin statistik. Fem av matcherna har slutat oavgjort, trefaldiga VM-silvermedaljören Nederländerna har vunnit tio och Sverige åtta.

På hemmaplan har Sverige också en stark statistik på sistone. I de senaste sju matcherna på svensk mark har Nederländerna endast vunnit en, en 5-1-seger i en vänskapsmatch 1974. Sverige däremot har fem vinster.

Återstår att se om statistiken förbättrats eller försämrats efter kvällens match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet