SVT:s expert: ”Orolig för att intresset för VM urvattnas”

Uppdaterad
Publicerad

Fifa vill se 48 lag i VM-slutspelet 2026. Ett förslag som oroar SVT Sports fotbollsexpert Markus Johannesson. ”Jag tror det kan utvattna intresset för VM på lång sikt”, säger han.

Under tisdagen röstade Fifa igenom förslaget om 48 lag till VM-slutspelet 2026. Det innebär en ökning med 16 lag från det nuvarande formatet med 32 lag, som funnits sedan 1998.

SVT Sports Markus Johannesson ser inte särskilt positivt på förslaget som de 211 medlemsländerna i Fifa ska ta ställning till vid en kongress i maj.

”Det blir urvattnat”

– Jag tycker inte det är speciellt bra. Jag var på EM i somras där man hade utökat antal lag och jag tycker det blir lite urvattnat. Det är för många sämre nationer viket gör att det blir sämre fotboll, säger Johannesson och fortsätter:

– Jag är lite orolig över det här beslutet, att vi urvattnar intresset för VM på lång sikt.

Vad blir följderna av det här tror du?

– Det kommer vara 16 stycken trelagsgrupper och jag tror det blir ett blåbärslag, ett medelmåttigt och ett riktigt bra lag i varje grupp. De riktigt bra lagen kommer vara klara för slutspel väldigt tidigt och många matcher får då en defensiv inriktning för att klara en poäng och så vidare.

”Orolig för gruppspelet”

– Jag är orolig för att gruppspelet bara blir en formalitet. Å andra sidan är fördelen att du får fler slutspelsmatcher vilket borgar för fler skrällar, som Island i somras.

Vi får fler lag från Afrika och Asien framför allt. Är inte det bra för världsfotbollen?

– Jo, jag tror det kan vara bra för det enskilda landet att vara med i VM, men frågan är om fotbollen och landslagen har råd att intresset riskerar sjuka från publiken.

”Man måste dra in pengar”

Vill Fifa utveckla fotbollen i världen eller vill de dra in pengar till sig själva?

– Jag tror man ser det som en kombination, är mitt diplomatiska svar. Naturligtvis vill man utveckla det sportsliga, men man måste dra in pengar för att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.