Foto: Bildbyrån

Trots en oerfaren trupp – Janne nöjd med laget

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen träningsmatch för det svenska fotbollslandslaget inför VM-kvalet mot Nederländerna. Många spelare har inte fått särskilt mycket speltid i sina klubblag och det är en oerfaren trupp som ställer upp för Janne Anderssons första landskamp. Men förbundskaptenen är nöjd med sin trupp. ”Utifrån de förutsättningar jag har haft så är jag jättenöjd med den här truppen”, säger Jannes Andersson under dagens presskonferens.

Svenska landslaget har samlats på Bosön för träning och uppladdning inför VM-kvalmatchen mot Nederländerna, som spelas i nästa vecka. Janne Andersson kommer de närmaste dagarna att gå igenom med laget vilken spelidé han tänker sig för Blågult.

”Det blir mycket teori”

I dag träffade förbundskapten Janne Andersson medie-Sverige för ett pressträff där han bland annat berättade om hur han tänkt att förbereda spelarna för mötet – utan en träningslandskamp.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag träffar spelarna till eftermiddagen och kvällen och en match hade blivit redan på torsdag. Jag fick välja mellan att träna eller spela match och jag valde att träna, sade han på presskonferensen.

– Vi behöver gott om tid för att kolla på taktiktavlan och kommer också att filma träningarna. Så det blir ganska mycket teori för spelarna, än vad de är vana vid i sina klubbar – än vad jag själv är van vid, fortsätter Andersson.

”De kommer bli skitförbannade”

Det innebär alltså att det inte blir särskilt mycket elva mot elva-spel för det blågula-laget.

– Vi måste jobba försvarsspel inriktnigsvis, sen går vi vidare till anfallsspel. men det kommer inte bli särskilt mycket spel, de kommer väl bli skitförbannade för att de inte får spela så mycket, så det kommer bli mycket taktiskt, säger Janne Andersson.

”Då är då – Nu är nu”

Som alltid dyker frågan kring Zlatan Ibrahimovic upp – att den förre landslagsanfallaren inte längre finns med i Blågult på verkar det svenska anfallet en del del.

– Då är då och nu är nu. Det är egentligen helt ointressant att fundera på hur det var då. För mig är det ingen...ja det är som det är, säger Janne Andersson som känner sig nöjd över den truppen han tagit ut.

– När man är klar med en uttagningsprocess, när man värderat allt, så är man nöjd. Utifrån de förutsättningar som fanns så är jag jättenöjd med den här truppen, fortsätter han.

”Barn vid fel tillfälle”

Janne Andersson som har fått brottas en del med både skador och byten på några positioner och nu dessutom osäkerhet kring både John Guidetti och Marcus Berg som väntar tillökning, har kallat in Isaac Kiese Thelin.

– Man har ju varit med förr med fotbollsspelare som ska ha barn vid fel tillfällen så att kolliderar med matcher, så det är ju en del av det hela, säger förbundskaptenen och skrattar.

– Men det är väl mest stressande för de själva kanske, så vi hoppas ju att det händer något ganska snabbt här i veckan så att de kan fokusera på matchen så småningom. Men det är saker vi inte kan påverka, avslutar han.

Fakta: VM-kvalet

Sverige har missat de senaste två VM-turneringarna – 2010 i Sydafrika och 2014 i Brasilien. I kvallottningen hamnade Sverige i grupp A tillsammans med Frankrike, Nederländerna, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg. Vägen till VM i Ryssland 2018 ser ut enligt följande:

2016:

6 september 20.45: Sverige–Nederländerna.

7 oktober 20.45: Luxemburg–Sverige.

10 oktober 20.45: Sverige–Bulgarien.

13 november 20.45: Frankrike–Sverige.

2017:

25 mars 18.00: Sverige–Vitryssland.

9 juni 20.45: Sverige–Frankrike.

31 augusti 20.45: Bulgarien–Sverige.

3 september 18.00: Vitryssland–Sverige.

7 oktober 18.00: Sverige–Luxemburg.

10 oktober 20.45: Nederländerna–Sverige.

Totalt är det nio europeiska kvalgrupper (A–I). Alla gruppettor går direkt till VM. De åtta bästa grupptvåorna går till playoff där det kommer att lottas fram fyra dubbelmöten, hemma och borta, och där segrarna går till VM.

Truppen:

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Patrik Carlgren, AIK, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar, Victor Nilsson Lindelöf, Benfica, Mikael Lustig, Celtic, Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach, Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, Pontus Jansson, Leeds, Emil Krafth, Bologna, Filip Helander, Hellas Verona.

Mittfältare: Emil Forsberg, Leipzig, Albin Ekdal, Hamburg, Oscar Hiljemark, Palermo, Jimmy Durmaz, Toulouse, Oscar Lewicki, Malmö FF, Alexander Fransson, Basel, Niklas Hult, Panathinaikos, Marcus Rohdén, Crotone.

Anfallare: Marcus Berg, Panathinaikos, John Guidetti, Celta Vigo, Emir Kujovic, Gent, Christoffer Nyman, IFK Norrköping, Isaac Kiese Thelin, Bordeaux, Victor Claesson, IF Elfsborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet