Trots SM-guldet – MFF sparkar tränaren

Uppdaterad
Publicerad

Allan Kuhn anställdes i januari 2016. Nu avslutar Malmö FF samarbetet.

”Vi är nöjda med säsongen men tror att det krävs något annat för att vi ska nå nästa nivå”, säger sportchefen Daniel Andersson till SVT Sport.

Det blev bara en säsong i Malmö FF för huvudtränaren Allan Kuhn. Men trots att han gjorde klubben till svenska mästare så sent som för ett par veckor sedan väljer MFF att bryta kontraktet med Kuhn.

– Vi har gjort en utvärdering och kommit fram till att vi behöver en annan typ av ledarskap. Vi tycker att Allan har gjort ett bra jobb och han har klarat årets reslutatkrav. Men vi tror att vi hade haft svårt att nå nästa års resultatkrav så som det är nu, säger Daniel Andersson.

Vilken typ av ledarskap det är MFF letar efter vill han inte svara på. Inte heller vilka kvaliteter de letar efter hos en ny tränare.

Skiljs ni åt som vänner, MFF och Allan Kuhn?

– Allan fick beskedet igår och det gick bra. Hur det gick till vill vi hålla för oss själva, säger sportchefen.

När togs beslutet?

– Det vill jag inte gå in närmare på. Vi har gjort utvärderingsarbete under säsongen men det är först efter säsongen som vi kommit fram till hur vi ska göra, säger Andersson.

Letar ersättare

Arbetet med att hitta en ersättare till Kuhn är i full gång, men hur den processen går vill sportchefen inte gå in närmare på.

Enligt uppgifter till Expressen är Magnus Pehrsson det hetaste namnet.

– Malmö är en speciell klubb, med de förutsättningarna Malmö har och den kravbild som finns. Ska man ta sig in i Champions League så måste man ge spelarna de absolut bästa förutsättningarna och där tror jag inte Allan Kuhn når upp till kravbilden, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog.

– På ett sätt gillar jag det här beslutet för att man har den här stora kravbilden. När jag såg Malmö i år så fick jag inte den här wow-känslan, som jag fick stundtals med Åge Hareide och Rikard Norling, fortsätter Nannskog.

– Men Kuhn går från klubben med högt huvud, han vann ju guldet, säger Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.