Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trumps inreseförbud kan stoppa VM-planen

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump vill ha ett inreseförbud till USA. Det kan stoppa landets planer om att få arrangera fotbolls-VM 2026.

”Det kommer bli en del av utvärderingen och jag är säker på att det inte kommer att hjälpa USA”, säger UEFA:s ordförande Aleksander Ceferin till New York Times.

USA är en av huvudfavoriterna till att få arrangera VM 2026. Nu kan dock arrangörsplanerna ha fått sig en törn efter presidenten Donald Trumps förslag om inreseförbud till landet för medborgare från sju muslimska länder.

UEFA:s ordförande och FIFA:s vice ordförande Aleksander Ceferin anser att förslaget är till landets nackdel i frågan om värdskap.

– Om spelare inte tillåts komma in på grund av politiska beslut, eller populistiska beslut, då kan inte VM spelas där. Det är sanningen för USA, men också för alla andra nationer som skulle vilja arrangera VM. Det är samma för supportrar och journalister naturligtvis. Det är VM. De ska kunna besöka evenemanget oavsett vilken nationalitet de har. Men låt oss hoppas att det inte blir aktuellt, säger han till tidningen.

Inget klubbat förbud

USA:s fotbollsfanatiker behöver dock ännu inte oroa sig allt för mycket. Trumps förbud blev ogiltigförklarat i amerikansk domstol, vilket innebär att det inte gäller i dag, även om Trump gått ut med att han kommer att föreslå ett nytt, liknande förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.