Tufft VM-kval väntar Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 oktober inleds det sydamerikanska VM-kvalet i fotboll inför 2018, ett kval som riskerar bli tuffare än på länge för Brasilien. Landslaget har inte hämtat sig från smällen i VM-semifinalen ifjol och lyckades inte reparera en del av skadan under Copa America i somras. Vad har egentligen hänt sen VM och varför är så många brassar skeptiska till sitt landslag? SVT Sport sökte svaren på plats i Brasilien.

Den värker fortfarande som en ilsken tagg hos många brasilianare, den där dagen och förlusten med 1-7 mot Tyskland i VM-semifinalen ifjol. Och ett drygt år senare finns kritiken kvar, framförallt mot att det hänt för lite efter VM. Rodrigo Mattos är krönikör på Brasiliens näst största sportsajt UOL. Han ville också se större förändringar, inte bara att man bytte tränare.

– Dunga väljer samma spel som Scolari gjorde, att vänta o kontra. Inte som man spelar i Europa idag, med press över hela planen. Så jag tycker inte spelet utvecklats o det visar oxå resultatet i Copa America.

Brasilien föll i kvartsfinal på straffar mot Paraguay i Copa America i juni. Och missade chansen till nån slags revansch efter VM.

– Problemet var inte att vi förlorade – utan att vi förlorade utan hopp om nån bättring. Det var dålig fotboll, utan linjer och riktning. Som jag ser det är inte spelarna problemet, trots att det bara är Neymar som har en nyckelroll i sin klubb. Men det finns även andra i stora klubbar som Real Madrid, Bayern München och PSG. Problemet är taktiken, de brasilianska tränarna har inte hängt med, menar Mattos.

Vunnit 14 av 16 matcher

Att Dunga vunnit 14 av 16 matcher sen han tillträdde hjälper föga. Många hade velat se en utländsk tränare för landslaget och det gick lösa rykten om att Pep Guardiola var intresserad efter VM.

– Om Brasilien inte ville ha Guardiola var det fel. Hur kan man välja bort en av världens bästa tränare? Om det är för att vi måste ha en brasse är det ingen vettig anledning!

Fotbollen berör och engagerar. I ett kompisgäng som lirar på en av Rios många fotbollsplaner finns lika många åsikter som spelare och tankar kring det stundande VM-kvalet. Brasilien har som enda land aldrig missat ett VM-slutspel men nu finns det farhågor.

– Det blir svårt, förr var vi alltid favoriter och man förväntade sig ofta målkalas, nu ska vi bara klara oss igenom, säger Renato.

– Vi kommer nog fixa avancemang men om saker inte förändras kan det bli svårt framöver, menar Junior.

Det finns mycket att minnas i historien. Alla fem VM-titlar och inte minst det vackra spelet, ”o jogo bonito”. Men fotbollen ser annorlunda ut idag.

– Brasilien måste skapa ett nytt spel så det blir övertygande och vackert. Inte genom ett uppgraderat ”jogo bonito”, inte som förr. Man måste skapa nytt, avslutar Rodrigo Mattos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.