AIK:s läkare: ”Verkar vara plötslig död”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt AIK:s lagläkare Karol Zyto har Ivan Turina haft ett litet medfött fel på en hjärtklaff. Men han tror inte att det är anledningen till att Turina avled i natt.

– Det finns inga tecken på annat än att han dött i sömnen. Det finns ett medicinskt uyttryck som heter plötslig död, det verkar vara det han råkat ut för, säger Zyto på dagens presskonferens.

Karol Zyto var en av de första på plats i morse när Ivan Turina avled.

– Jag fick information i morse från Andreas Alm som ringde och sa att han fått information om att Ivan har svårt att andas. Vi slängde oss i bilen och kom fram till lägenheten. Där fanns redan personal från ambulans och även polisen var på plats liksom Andreas Alm. Ivan var redan död då. Han låg i sängen, säger Karol Zyto.

Ivan Turina

Varje år genomför AIK läkarundersökningar på spelarna. I höstas hjärttestades alla spelare i AIK.

– Han undersöktes då och var helt frisk. Han har inte tagit några mediciner. Svaren får vi först när han har obducerats, säger Zyto till SVT.

Noggrann obduktion

– Han kommer att genomgå en noggrann rättsmedicinsk obduktion så fort som möjligt. Vi vet inte varför han dött. Har inga misstankar. Ivan inte haft symptom på någon sjukdom, han har tränat hela tiden och genomgott alla undersökningar, säger Zyto på presskonferensen och återkommer till målvaktens medfödda hjärtfel.

– Ivan berättade att han sedan tidigare haft ett fel på en av klaffarna, det är ett helt ofarligt fel och ger inga symptom. Han har även gjort hjärtundersökningar i flera olika proffsklubbar och vi har givetvis här beodrat och genomfört alla hjärtundersökningar som man gör och ansett att han är fullt kapabel att spela och träna. Han har aldrig klagat över att ha ont.

Pappan fick hjärtinfarkt

Ivan Turina har inte haft några sjukdomsproblem alls förutom den lårskada han drabbades av mot Gefle för en dryg vecka sedan.

– Han har haft en muskelskadad, men inget ovanligt. Vi har gjort en magnetröntgen och ultraljud, men inte hittat något som kan leda till det tragiska som skett.

Turinas pappa drabbades dock av en hjärtinfarkt vid 50 års ålder. Därmed kan det ligga i Turinas släkt att få problem med hjärtat.

– Han kan ha haft en större risk att drabbas. Men man vet inte alls varför han dött, det behöver inte vara hjärtat. Har inget med hans fotboll och idrott att göra. Även unga vältränade personer dör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ivan Turina

Mer i ämnet