Det blir många poliser på plats när Malmö FF tar emot PSG. Foto: TT Nyhetsbyrån

Två evenemang – då storsatsar polisen

Uppdaterad
Publicerad

En match – men två arrangemang. Då vill en resursförstärkt polisstyrka ha åskådarnas hjälp. ”Vi hoppas på att besökarna medverkar med glatt humör och stor förståelse för den säkerhetskontroll som vi kommer att ha”, säger Polisens pressekreterare Lars Förstell.

Dels är det stormatchen på Swedbank Stadion där Malmö FF tar emot Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain. Men Zlatan själv har också hyrt Stortorget för att så många som möjligt ska kunna se matchen, något som Polisen har täckning för.

– Vi spärrar av hela Stortorget med början klockan 15 i dag. Och där råder parkeringsförbud sedan midnatt. Står det någon bil kvar kommer Malmö Stad att forsla bort den, säger Förstell.

”Har säkrat torget”

Och utvecklar:

– Det kommer att vara tre insläpp för personer på själva torget, där vi kommer att ha säkerhetskontroller av personer som vill in. Sedan har vi säkrat torget för att det ska vara tryggt att befinna sig där.

Är det något problem resursmässigt med tanke på gränskontroller?

– Nej. Vi har tidigt haft en planerad resurs för själva arrangemanget och storbildshistorien på torget. Det har redan varit personal uttaget i det. Nu ökar vi med vissa funktioner, men det har varit en väl tilltagen resurs sedan lång tid tillbaka. Där är inga särskilda bekymmer.

Säkerheten är vässad

Arrangemanget i sig är inte heller något nytt.

– Vi har ju det som vi kallar Malmöfestivalen som har pågått i 25 eller 30 år. Där är det dagliga gigantiska folksamlingar med uppträdande från stor scen och den har vi ju en vecka om året. Så miljön är vi väldigt vana vid.

På själva matcharenan är säkerheten också vässad, där man skapat ett yttre område för en första visitation.

– Säkerheten är förhöjd kan man säga. Varje person kommer att visiteras i samband med att de går in. Där är det arenans eget arrangemang plus en polis vid varje insläpp och så blir det hundraprocentig koll. Vi har en yttre ring kan man säga, som då består av polissäkerhetskontroll där vi kontrollerar att biljetterna är i ordning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.