Foto: TT Nyhetsbyrån

Tyresö beviljas inte elitlicens för 2015

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd har beslutat att inte ge Tyresö, som i går blev klart för final i Champions League, elitlicens för nästa säsong, 2015.

Nämnden konstaterar i sitt utlåtande att damallsvenska Tyresö inte inkommit med reviderad årsredovisning per den 31 december 2013 och att underlag saknas för att ge klubben licens.

Vad innebär det för Tyresö om det här skulle stå fast?

Damallsvenskan 2014

– De har en möjlighet att överklaga det här beslutet, men om de inte vinner framgång i detta betyder det att de inte får någon licens – att de inte kommer få spela i allsvenskan, säger Richard Jonsson, ordförande i Licensnämnden, till SVT Sport.

”Svårt att ta ett annat beslut”

Regelverket säger att laget ska flyttas ned en division, vilket i det här fallet skulle innebära spel i elitettan nästa säsong.

Hur togs det här beskedet emot av Tyresö?

– Jag pratade själv med deras ordförande (Hans Lindberg), han förstod att vi att vi hade svårt att ta ett annat beslut eftersom vi inte fått alla handlingar.

Haft en dialog

Sista dag för att komma in med årsredovisningen var den 16 mars. Licensnämnden har haft en dialog med Tyresö kring det här och blivit lovade papper, där vissa papper inlämnats, men i och med att årsredovisningen inte kommit in så tog man beslutet.

Beslutet kan överklagas till Appelationsnämnden, där Tyresö har till i slutet av maj på sig att inkomma med årsredovisningen.

– Om de inte överklagar står det här beslutet fast – då spelar de inte i allsvenskan 2015, säger Jonsson.

Fler klubbar i problem

Det kan dock bli nedflyttning ytterligare en division, ifall Tyresö vid säsongens slut är på nedflyttningsplats i allsvenskan.

I Tyresö säger en källa som vill vara anonym att man inte hunnit med årsredovisningen under rekonstruktionen men att den kommer att lämnas in.

Ytterligare fyra damallsvenska klubbar har funnits/finns under förbundets lupp. KIF Örebro fick godkänt för sin ekonomiska redovisning. Jitex, Umeå och Kristianstad har fortfarande ovissheten hängande över sig.

ÖSK enda som straffats

De har till 31 augusti på sig att uppvisa ett positivt eller i sämsta fall nollresultat.

Hittills har bara en fotbollsklubb drabbats av utebliven elitlicens. Det är Örebros herrar som 2004 tvångsnedflyttades, dock först efter att överklagat till Appellationsnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet