Tyskland anklagas för att ha mutat sig till VM

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en skandal skakar världsfotbollen. Enligt uppgifter till Der Spiegel betalade Tyskland mutor för att få VM 2006.

FIFA ska utreda uppgifterna.

I juli 2000 röstade Fifas exekutivkommitté för att ge Tyskland VM 2006. Rösterna var 12 mot 11, efter att Nya Zeelands ledamot hade avstått sin röst. Nu pekar dokument som den ansedda tidningen har fått tag på mot att allt inte gick rätt till.

De fyra asiatiska ledamöterna i kommittén ska ha mutats av Tyskland.

Enligt tidningens uppgifter kände bland andra fotbollslegendaren Franz Beckenbauer tillsammans med flera tyska fotbollshöjare till den fond som ska ha upprättats för att säkra att Tyskland fick värdskapet till mästerskapet.

Pengar från Adidas-vd:n

Fonden som upprättades av mästerskapskommittén fylldes enligt uppgifterna på med motsvarande 89 miljoner kronor av dåvarande Adidas-vd:n Robert Louis-Dreyfus. Pengarna redovisades varken i kommitténs budget eller budgeten för mästerskapet.

Både Beckenbauer, som ledde kommittén, och tyska förbundets nuvarande ordförande Wolfgang Niersbach, då vice ordförande i kommittén, ska ha fått kännedom om fonden senast 2005, och började försöka hitta vägar att betala tillbaka pengarna till Louis-Dreyfus. Fonden var då värd motsvarande 63 miljoner kronor.

Ett internt dokument visar enligt tidningen att förbundet fick hjälp av Fifa för att dölja återbetalningen.  Pengarna ska ha gått via ett av Fifas konton i Genève. Därifrån ska Fifa ha betalat pengarna till Louis-Dreyfus konto i Zürich.

Vill inte kommentera

Varken Beckenbauer eller Niersbach har velat bemöta uppgifterna. Tyska fotbollsförbundet säger i ett uttalande att de gjorde en utbetalning till Fifa 2005. De menar att det är möjligt att pengarna inte användes till det de var ämnade för, men att utbetalningen inte hade med VM att göra.

Der Spiegel skriver att uppgifterna kan leda till den största krisen i tysk fotboll sedan mutskandalen i Bundesliga på 1970-talet.

Enligt AP bedömer FIFA anklagelserna som ”allvarliga” och kommer att utreda uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.