England tog sin första VM-medalj någonsin. Foto: TT

England tog historiskt brons

Bronsmatchen i Edmonton slutade med seger för England mot Tyskland. Fara Williams slog in 1-0 på straff i förlängningen och det blev matchens enda mål.

England tog hem bronset efter seger mot Tyskland med 1-0, det dröjde ända till andra förlängningskvarten innan målet kom. Fara Williams satte kyligt 1-0 och England tog bärgade ett historisk brons.

– De här spelarna är helt otroliga. I kväll ska vi fira riktigt riktigt mycket, säger en rörd förbundskapten Mark Sampson efter matchen.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Men det var Tyskland som öppnade bäst. Redan efter 43 sekunder skapade tyskorna den första chansen. Lena Petermann nickade men en fin räddning vid stolproten av Karen Bardsley.

Och Tyskland forsatte att trycka på och tvingade Bardsley till att ingripa flera gånger de följande minuterna. Bardsley fick också kapitulera, men då var Englands lagkapten, Steph Hoghton där och rensade på mållnjen.

England hämtade sig från den tuffa inledningen och skapade också en farlig chans men Houghton, denna gång på andra änden av händelserna, fick inte riktigt till bollträffen när hon lämnades ensam framför mål av det tyska försvaret.

Första halvlek, som slutade mållös, var mycket fysisk med många tuffa smällar och flera spelavbrott.

Svängig i andra

Första chansen i andra gick till Tyskland. Sara Därbitz mötte ett inlägg på volley men Bardsley stod återigen för en riktigt fin räddning.

Englands Jill Scott hade bästa chansen i andra halvlek när hon ställdes fri Nadine Angerer men hon väntade för länge med att avsluta och tyskorna kunde reda ut situationen.

Andra halvlek var svängig där lagen turades om att ha initiativet, men den förblev mållös och matchen gick till förlängning.

Williams hjälte

Förlängningen var lika jämna som matchen men det blev tydligt att det var två trötta lag som skulle göra upp om bronspengen.

Efter bara en minut av andra förlängningskvarten pekade domaren på straffpunkten. Tabea Kemme höll fast Lianne Sanderson. Beslutet möttes av irritation av tyskorna.

Fara Williams stegade fram för att skjuta England mot bronset och det gjorde hon, 1-0 till England med en knapp kvart kvar att spela. Det målet blev historiskt, de engelska damerna tog i och med bronspengen den första medaljen någonsin i VM-sammanhang.