Tyskland klart för sjätte raka EM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen svensk final på Friends Arena på söndag. Den platsen tog Tyskland sedan man vunnit 1-0 inför 16 608 åskådare på Gamla Ullevi.

Matchen höll ett högt tempo och chanser skapades åt båda hållen. Men bara tyskarna hittade målet.

Målet gjordes av Marozsan i 33:e minuten som nådde längst i en närkamp och tåade bollen förbi en utrusande Kristin Hammarström.

Fotbolls-EM 2013

Bortdömt mål

Sverige hade flera lägen att kvittera men skärpan i avsluten saknades. Lotta Schelin hade en boll i mål i andra halvlek men domaren dömde bort det på grund av knuff i momentet innan.

– Det känns som Krahn och jag är i närkamp, men hon snubblar på sig själv. Jag tycker det är lätt mål, säger Lotta Schelin, som hade tårar i ögonen, till Radiosporten.

– Det är sjukt tungt att åka ut på det här sättet och just nu är man bara sjukt besviken. Drömmen var ju att åka till Stockholm och Friends Arena, fortsätter hon.

”Vi svävar på moln”

Sverige hade massor av lägen både i första och andra halvlek. Josefine Öqvist missade ett friläge i första halvlek och hade en boll i stolpen i andra halvlek.

– Vi svävar på moln. Sverige spelade bra men vi försvarade briljant i andra halvlek. Vi har trott på final från start, säger målskytten Dzsenifer Marozsán.

Sveriges trista facit mot Tyskland

1991, VM, bronsmatch: Sverige-Tyskland 4-0 (Kanton, Kina).

1995, EM, final: 2-3 (Kaiserslautern).

1995, VM, gruppmatch: 3-2 (Helsingborg).

1997, EM, semifinal: 0-1 (Karlstad).

2000, OS, gruppspelsmatch: 0-1 (Melbourne).

2001, EM, gruppspelsmatch: 1-3 (Erfurt).

2001, EM, final: 0-1 efter golden goal i förlängning (Ulm).

2003, VM, final: 1-2 efter golden goal i förlängning (Carson, USA).

2004, OS, bronsmatch: 0-1 (Aten).

2008, OS, kvartsfinal: 0-2 efter förlängning (Shenyang, Kina).

2013, EM, semifinal: 0-1 (Göteborg).

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet