Tyskland väntar för Sverige i en eventuell åttondelsfinal. Foto: TT Nyhetsbyrån/AP

Tyskland väntar i åttondel

Uppdaterad
Publicerad

Svenskorna får nu bege sig från Edmonton till Ottawa, där Tyskland väntar på lördag. Det Tyskland som Sverige inte har slagit i mästerskapssammanhang sedan en gruppspelsmatch i VM 1995.

– Det är dags nu, säger Pia Sundhage.

Det mesta talar för en ny tysk seger men på det örat vill inte Pia Sundhage lyssna. Hom menar att man ska ta med sig den kick laget fick av att ta sig vidare till åttondelen till Ottawa.

– Vi ska göra det väldigt surt för Tyskland. Om Tyskland förlorar den här matchen så är de inte med i OS, de missar OS för andra gången i rad. Det tror jag stressar dem lite grann. Och lså har vi fått en andra chans. Vi kommer att spela en fantastisk fotboll, tror jag, säger Sundhage till SVT Sport.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Caroline Seger är också förhoppningsfull inför matchen på lördag.

– Nu har vi fått massa energi av detta,säger Seger till SVT Sport.

– Det känns inte riktigt som  vi haft stolpe in, förutom i dag då. Det skulle vara så skönt att slå Tyskland, säger hon med längtan i blicken.

Mer förberedda

Tittar man på statistiken så har Tyskland ett monumentalt historiskt övertag på Sverige. På 24 möten genom åren så har Tyskland 17 segrar, Sverige bara sju. Men den raden ger Sundhage inte mycket för inför lördagens drabbning i Ottawa.

-Jag tror att den betyder absolut ingenting, med tanke på två saker: Det ena är Algarve, där vi har en vinst och en förlust. Vi vet att de går att rubba. Men den viktigaste saken är att vi har varit utsatta för press, säger Pia till TT.

-Vi är nog mer förberedda för en åttondelsfinal och den känslan av att vinna eller försvinna än vad Tyskland är. Börjar det svaja, så kommer Sverige att vinna.

”Jämna matcher”

I EM 2013 så förlorade Sverige mot Tyskland med 0-1 i semifinalen. Kosovare Aslani vill ha revansch.

– Fast det är alltid väldigt jämna matcher, och självförtroendet har bara växt efter de senaste mötena mot dem. Min egen känsla är att jag hellre vill möta Tyskland än Kanada. Vinner vi den matchen visar vi direkt att vi är här för att gå långt. Jag vill gärna möta Tyskland, sade Asllani.

I Algarve Cup i mars så vände Sverige ett 0-2-underläge mot Tyskland och vann med 4-2. Något som stärker Asllani i hennes tro att Sverige kan gå hela vägen till ett VM-guld, om turen är på deras sida i kväll.

– Ja, den känslan har jag. Ni kanske skrattar åt det om vi inte går vidare från gruppen men om man får en extra chans tror jag att man offrar ännu mer och vill ännu mer.

”Då tar vi dem”

Lotta Schelin, som missade matchen mot Tyskland i Algarve, tycker att Sverige lärde sig något av segern.

– Ganska mycket tror jag, och de lärde sig säkert en del också. Att Sverige kan vända, att Sverige är starka och att de inte har så lätt för oss längre, sade den svenska stjärnanfallaren inför de avslutade gruppspelsmatcherna som skulle avgöra Sveriges öde.

På den då ännu hypotetiska frågan om vad som väntar när Sverige möter Tyskland svarade hon:

– Då tar vi dem. Herregud, vi laddar om. Alltså fan, det finns inte något annat.

Fakta: Så fortsätter fotbolls-VM

Så spelas slutspelet i fotbolls-VM i Kanada (svenska tider):

Åttondelsfinaler:

Lördag 20 juni:

Tyskland—Sverige, Ottawa (klockan 22.00).

Söndag 21 juni:

Kina—Kamerun, Edmonton (01.30).

Brasilien—Australien, Moncton (19.00).

Frankrike—Sydkorea, Montreal (22.00).

Måndag 22 juni:

Kanada—Schweiz, Vancouver (01.30).

Norge—England, Ottawa (23.00).

Tisdag 23 juni:

USA—Colombia, Edmonton (02.00).

Onsdag 24 juni:

Japan—Nederländerna, Vancouver (04.00).

Kvartsfinaler: 2 matcher 26 juni i Ottawa respektive Montreal, 2 matcher 27 juni i Edmonton respektive Vancouver.

Semifinaler: 30 juni i Montreal och 1 juli i Edmonton.

Bronsmatch: Edmonton 4 juli.

Final: Spelas i Vancouver 5 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet