Foto: Bildbyrån

Succésvensken kan ge VSK miljonklipp

Uppdaterad
Publicerad

Enligt spanska medier pågår just nu ett ”krig” om vem som ska få köpa loss Benficas svenske U21-hjälte Victor Nilsson Lindelöf. Den stora vinnaren vid en försäljning: Division 1-klubben Västerås. ”Det är så verklighetsfrämmande att man får nypa sig i armen”, säger klubbens ordförande Bengt-Åke Nilsson om fantasisumman klubben kan inkassera.

Det är spanska AS som nu skriver att storklubbarna Barcelona och Real Madrid är intresserade av den svenske mittbacken. Men Benfica påstås kräva drygt 370 miljoner kronor för att släppa Nilsson Lindelöf, som har kontrakt med sin portugisiska klubb till 2020.

En eventuell försäljning av svensken skulle innebära ett mångmiljonbelopp i kassan för Västerås, som sålde Nilsson Lindelöf efter säsongen 2011.

Västerås kan få 70 miljoner kronor

SVT Sport har tagit del av kontraktet som då skrevs mellan klubbarna. Enligt en klausul får division 1-klubben 20 procent av nettovinsten vid en vidareförsäljning. En klausul som gäller oavsett om han säljs i sommar eller senare.

Skulle Nilsson Lindelöf säljas för den summa som Benfica påstås kräva får Västerås drygt 70 miljoner kronor.

”Får nypa sig i armen”

– Det är så verklighetsfrämmande att man får nypa sig i armen, säger klubbens ordförande Bengt-Åke Nilsson till SVT Sport.

Vad skulle en sådan här summa betyda för VSK?

– Det är så långa borta från vår budget, det skulle ta lång tid att smälta.

VSK har en ständigt pågående kontakt med Benfica, men klubben vet inte hur nära en eventuell försäljning är.

– Däremot så förstår jag att det finns förutsättningar att han skulle vara i hetluften. Han har ju gjort en sådan fantastisk vårsäsong, han gör god reklam för sig.

”Han har varit en del av räddningen undan konkurs”

Västerås har tidigare varit ekonomiskt tyngda, men tack vare supportrarnas insamlingar, och framför allt försäljningen av Nilsson Lindelöf, blivit skuldfria.

Övergångssumman till Benfica och efterföljande klausuler har totalt inbringat klubben knappa fem miljoner kronor.

– Han har varit en del av räddningen undan konkurs, så betydelsefull har han redan varit, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.