Uefas exekutivkommitté har fortsatt förtroende för ordförande Michel Platini. Foto: TT

Uefa står bakom Platini

Uppdaterad
Publicerad

Uefas 54 medlemsländer bestämde i dag på ett krismöte att man har fortsatt förtroende för mutmisstänkte ordföranden Michel Platini. Fransmannen har tagit emot 17,2 miljoner av Sepp Blatter. ”Vi har enats inom Uefa. Alla länder ger fullt förtroende till Platini”, säger Österrikes Leo Windtner.     

Platini, som är avstängd i 90 dagar av Fifa, hävdar att summan är ett arvode för hans konsultarbete åt Fifas ordförande Sepp Blatter mellan 1998 och 2002. Pengarna mottogs dock först 2011. Då drog Platini tillbaka sin kandidatur som Fifa-ordförande och stödde Blatter.

I kväll kom beskedet på ett krismöte att man backar den sittande ordföranden till fullo.

”Chans att rentvå sitt namn”

”Vi stöder Michel Platinis rätt till en snabb process och en rättvis granskning och en chans att rentvå sitt namn”, meddelar Uefa i ett pressmeddelande.

Både Platini och Blatter utreds fortfarande av Fifa under avstängningen och på grund av det fick han inte deltaga på torsdagens möte. Uefa ber i uttalandet alla instanser som är involverande i fallet att snabba på processen och vara klara med sina bedömningar senast i mitten av november.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska Uefa även ha enats kring att valet av ny Fifa-ordförande, som är tänkt att hållas 26 februari 2016, inte ska skjutas upp. Platini ses som favorit att ta väljas till ny Fifa-ordförande efter Blatter i februari.

Johansson skeptisk

Inför mötena i Schweiz sade Uefas hedersordförande Lennart Johansson att han inte dömer Michel Platini, men anser att fransmannen inte kan sitta kvar som Uefa-ordförande om anklagelserna om korruption stämmer.

Den förre svenske Uefa-ordföranden, som lämnade över till Platini 2007, sade att det är viktigt att hålla världens största idrott ren.

-Vi kan inte ha folk som är korrumperade. Det är viktigt. Men jag dömer honom inte än. Jag måste få fakta på bordet. Han är en av mina vänner och jag respekterar honom som Uefa-ordförande. Men om det här är sant, då kommer det att hända saker, sade Johansson.

SVT Sport sänder ett sammandrag från exekutivkommitténs presskonferens i kväll 20.55.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.