Ulf Karlsson fälldes i Värmlands tingsrätt för en knapp månad sedan. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Ulf Karlsson: ”Jag är mycket bitter”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Karlsson bryter nu tystnaden efter att ha dömts för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic i en rättegång i Karlstad. ”Jag betalar mina böter och släpper det hela men måste erkänna att jag är mycket bitter och besviken på det svenska rättssamhället”, skriver han känsloladdat på Facebook.

Karlsson anser att han blivit fälld för att insinuant ha sagt följande om Zlatan efter att denne gått upp 13 kg under ett år i Juventus (2004-2006):

”Det är bra jobbat med skivstången det!” Karlsson känner att hans yttrandefrihet blivit beskuren.

Karlsson tror att rättens ledamöter påverkats av ”ikonen” Zlatan Ibrahimovic. Även superstjärnans advokat imponerande på den förre förbundskaptenen i friidrott.

”Zlatans advokat var övertygande”

– Zlatans advokat hade en väldigt omfattande slutplädering som till och med jag lyssnade på och tyckte kändes övertygande. Där tycker jag att min advokat hade behövt mer i sin arsenal att sätta emot, säger Karlsson till Värmlands Folkblad.

Karlssons uttalande blev en världsnyhet och Ibrahimovic agerade för att stoppa rykten om sin person. 

”Ibrahimovic har genom att väcka enskilt åtal gjort vad som ligger inom hans kontroll för att bemöta Ulf Karlssons felaktiga och grundlösa påstående från i våras. Ibrahimovic har därigenom på tydligast möjliga vis markerat sin inställning till Karlssons agerande”, skrev Ibrahimovics advokat Fredrik Bogren i samband med domen, som inte överklagades av någon av parterna.

Totalt fick Karlsson betala 52 000 kronor för de sju orden.

Hela Ulf Karlssons inlägg på Facebook:

”Sitter och har en massa tid över... Vad gör man då? Tankarna kring den dom jag tilldelas i samband med den så kända Zlatanrättegången tynger mig alltjämt och för att förklara för er alla som kanske inte fått hela bilden av detta klart för er kommer här den rätta versionen;

Rubrik; ”Jag förlorade mot den store”

Att ge sig in i en närkamp med Zlatan vore ingen bra idé. Det har många fått känna på. Så och jag, även om mina fysiska blessyrer uteblev. En mental ”smäll” fick jag emellertid när jag förlorade den vida kända rättegången där Zlatan åtalade mig för grovt förtal!

Jag hade oturen att uttala mig lite för luddigt i samband med en paneldebatt om elitidrottens avigsidor och fick sedan, i efterhand, surt betala för detta. Ursprunget var att jag inför debatten hade läst om att Zlatan var citerad i den Engelska tidskriften “The Sun” där han själv berättade att han hade gått upp 13 kg i muskler under sitt första år i Juventus. När jag läste detta regerade jag över huruvida detta kunde vara möjligt. Fotbollsförbundets Fysiolog och ansvarige för landslagets fysiska träning, Paul Bolsom, konfronterades också med uppgifterna och svarade att: “Detta tvivlar jag på, jag måste prata med Zlatan innan jag yttrar mig”. Såvida känt, blev han inte åtalad för denna tveksamhet!!

Jag har varit, huvudsakligen, friidrottstränare, men även inom andra idrotter, sedan 1972 och min erfarenhet från alla dessa år som tränare sa mig att uppgiften verkade, lindrigt sagt, något i överkant. Detta påtalade jag också i paneldebatten där jag, kanske någon insinuerande, kommenterade det hela med följande uttalande.

”Det är bra jobbat med skivstången det!”

Detta uttalande fick mig sedermera fälld för GROVT FÖRTAL mot Zlatan!

Böter och rättegångskostnader, totalt till en summa av 52.000:- blev jag dömd att betala! Jag frågar mig stilla vad den så generösa och omvittnade svenska yttrandefriheten egentligen inrymmer? Jag har aldrig med ett ord påstått att Zlatan skulle varit dopad. Nya Wermlandstidningens reporter Per Mårtensson ställde frågan till mig om jag ansåg att Zlatan skulle ha varit dopad under sina år i Juventus. Som svar på detta svarar jag: ”Jag är ÖVERTYGAD om att man inte kan öka 13 kg i muskler på så kort tid som Zlatan har angett”!

Detta senare svar till journalisten är dessutom struket från rättegången och ansett som ogiltigt med hänsyn till källskyddslagen.

Alltså är jag fälld, enbart på det som man kallat en tydlig insinuation om att Zlatan skulle varit dopad genom mitt uttalande om ”att det var bra jobbat med skivstången!” Ridå!

Har inte de juridiskt tillsatta jurypersonerna inklusive domaren större slutsatsförmåga än så då ger jag inte mycket för det Svenska Rättsväsendet!

Jag orkar inte överklaga denna dom och har, tillsammans med min hustru, mått mycket dåligt under åtta månader. Jag ORKAR helt enkelt inte överklaga vilket skulle innebära en ny omgång av hela denna meningslösa process.

Jag betalar mina böter och släpper det hela men måste erkänna att jag är mycket bitter och besviken på det Svenska rättssamhället.

Ulf Karlsson”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.