Sam Larsson gjorde mål i sin debut. Foto: Bildbyrån

Debuterande Larsson målskytt mot Ungern

Landslagsdebuterande Sam Larsson öppnade målskyttet mot Ungern innan Isaac Kiese Thelin fastställde slutresultatet till 2–0 efter en soloräd. ”Det kändes jättestabilt och vi går in med stort självförtroende till nästa år ”, säger Andreas Granqvist till SVT Sport.

Rampljuset i årets sista landskamp – där åtta nya spelare fick chansen i den svenska startelvan – låg till en början helt och hållet på Ungerns 40–årige målvakt Gabor Kiraly.

Ja, ni vet han som oavsett väderlek och matchdignitet alltid står i mål i sina gråa mjukisbrallor.

Herrlandslaget i fotboll

När matchen väl var i gång var sedan Isaac Kiese Thelin mycket nära att förstöra Kiralys avskedsfest.

40-åringen släppte en retur som damp ner precis framför fötterna på Kiese–Thelin, men svenskens avslut gick tätt utanför målramen.

I den 28:e minuten utspelades mäktiga hyllningsscener på Groupama Arena i Budapest. Kiraly – som landslagsdebuterade för Ungern 1998  – byttes ut inför stående ovationer.

Och tur var väl det, i alla fall för den hållna nollans skull.

Larsson målskytt i debuten

För bara minuten senare hade Kiralys ersättare, Balasz Magyeri, fått se landslagsdebuterande Sam Larsson göra sitt första mål i den svenska tröjan.

Den tidigare IFK Göteborg–spelaren klev fram när Sverige fick en frispark och sköt 1–0 till Sverige genom en ihålig ungersk mur.

– Jag och Oscar (Hiljemark) hade en liten överläggning om vem som skulle ta den och till slut sa han att jag skulle skjuta. Sedan har jag lite flyt med träffen, men det är skönt med mål i debuten så klart, säger Sam Larsson till SVT Sport.

Kiese–Thelin med solomål

I den andra halvleken genomförde Janne Andersson fem byten och Sverige fortsatte att ha full kontroll över händelserna på plan.

Med 20 minuter kvar att spela ökade Isaac Kiese Thelin på till 2–0. Målet, som var Kiese–Thelins första i A–landslaget, kom till efter en soloräd där anfallaren tog sin förbi flera motståndare på väg in i straffområdet innan han med en sträckt vrist tryckte in bollen i målvaktens vänstra hörn.

– Det kändes jättestabilt i dag. Det vi tar med oss från det här året är att vi fått en bra start på kvalet och den otroliga harmonin vi har i gruppen. Det är otroligt kul att vara med i landslaget och vi går in med ett stort självförtroende till nästa år, säger kaptenen Andreas Granqvist till SVT Sport.

Nästa tävlingsmatch för Janne Anderssons gäng spelas den 25 mars. Då gästar Vitryssland Friends Arena i Solna för match i VM–kvalet.