Sepp Blatter är inte namngiven av USA Foto: TT Nyhetsbyrån

USA begär Fifa-höjdare utlämnade

Uppdaterad
Publicerad

USA har skickat en begäran till Schweiz om att få de sju gripna höjdarna i Fifa, utlämnade. Det meddelar den schweiziska åklagarmyndigheten.

Höjdarna, som misstänks för mutbrott, greps i en gryningsräd den 27 maj på ett lyxhotell i Schweiz – två dagar före valet av ny ordförande på Fifa-kongressen.

De har därefter hållits häktade på olika ställen i och runt Zürich.

De gripna får nu upp till 14 dagar på sig för att besvara begäran om utlämning, något som kan förlängas upp till en månad, skriver Reuters. Sepp Blatter finns inte med bland de gripna.

Två vicepresidenter bland de gripna

Om de fälls riskerar de upp till 20 års fängelse. Det handlar om:

Jeffrey Webb (Kajmanöarna, vicepresident), Eugenio Figueredo (Uruguay, vicepresident), José Maria Marin (Brasilien, ledde Brasiliens VM-förberedelser), Rafael Esquivel (ordförande Venezuelas högsta fotbollsliga), Julio Rocha (Nicaragua, utvecklingsarbete), Costas Takkas (Storbritannien, arbetar för Concacaf) och Eduardo Li (ordförande Costa Ricas fotbollsförbund).

Fifa-chefen Sepp Blatter avgick fyra dagar efter att han vid kongressen blivit vald för ny ordförandeomgång. Datumet för det valet, som ska ske i december, ska spikas vid ett extrainsatt Fifa-möte i Zürich 20 juli. Amerikanska rättsmyndigheter har bekräftat att de undersöker korruptionsanklagelser mot Blatter, som tar anklagelsen med ro.

Blatter kräver bevis på bordet

– Vem som än anklagar mig för att vara korrupt måste bevisa det först. Men det kan ingen göra eftersom jag inte är korrupt, säger Blatter till den tyska veckotidningen Bunte och berättar att han ber.

– Jag kommer till himlen en dag, säger Blatter som har ett gyllene kors välsignat av den nuvarande påven Franciskus, född samma år 1936 som Blatter.

Men till VM-finalen i Kanada mellan USA och Japan kommer han inte till helgen av

”personliga skäl”. Fifa har beslutat att skicka en av dess vicepresidenter, kamerunen Issa Hayatou, till Vancouver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.