USA jublar efter första VM-guldet på 16 år. Foto: TT Nyhetsbyrån

Historisk Lloyd bakom USA:s VM-guld

Carli Lloyd skrev in sig i historieböckerna när hon såg till att USA blev världsmästare efter ett rekordsnabbt hattrick mot Japan i finalen (5–2) – vilket är landets första VM-guld på 16 år (1999).

Vilken saga, Carli Lloyd.

Amerikanskan visade prov på högsta effektivitet och aktiverade turboknappen redan från start.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Japan kunde bara se på när målen rasade in bakom stackars målvakten Kaihori.

Lloyd inledde målskyttet redan efter knappt två minuters spel efter att snyggt mött bollen på hörna och med ett tillslag läckert vrickat in 1–0 med en yttersida.

Historiskt hattrick

Två minuter senare var det dags igen. Den här gången petade Lloyd in bollen från nära håll.

Lauren Holiday hann dundra in 3–0 med ett volleyskott innan Carli Lloyd skrev in sig i historieböckerna.

Det var i den 16:e matchminuten som Houstonspelaren petade bollen förbi en motståndare och drog till med ett jätteskott – från egen planhalva – in i mål.

Den drömträffen fullbordade stjärnans hattrick – vilket är det snabbaste i VM:s historia på både dam- och herrsidan.

Målet betydde 4–0. Japan var knockat.

Avslutade med guld

Japan reducerade till 4–1 och i inledningen av andra bjöd USA på ett självmål, men knappt två minuter senare dödade Tobin Heath matchen definitivt.

I 79:e minuten kom Abby Wambach in till spel. Trots att Carli Lloyd fortfarande var kvar på planen övergav hon lagkaptensbindeln till veteranen – som spelade sin sista match i karriären. Och äntligen fick hon sitt efterlängtade VM-guld.

I och med segern fick USA revansch efter finalförlusten för fyra år sedan då Japan vann på straffar.