Så ska VM-spelarna överleva konstgräset – för första och sista gången

Uppdaterad
Publicerad

På lördag drar fotbolls-VM igång och för första gången någonsin spelas det på konstgräs. Ett kritiserat beslut, men nu ska Fifa ha lovat att det är för sista gången. ”De har sagt att det inte ska hända igen”, säger USA:s Abby Wambach till SVT Sport.

Flera stora stjärnor, med USA:s Abby Wambach i spetsen, har under det senaste året högt kritiserat beslutet om att spela VM på konstgräs. Samma sak skulle aldrig ha hänt om det vore ett herr-VM, menar man.

– Spelet blir annorlunda. Man kommer inte ha så många tacklingar och man tänker kanske lite mer och annorlunda än när man spelar på naturgräs. Det är trist att vi måste fundera på sånt här, men så är verkligheten, säger Abby Wambach till SVT Sport.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Men det är en verklighet som kan bli kortvarig. Den kritik som varit tydlig under det senaste året tycks till slut ha fått förbunden att lyssna.

– Det positiva med den strid vi haft med Fifa och det kanadensiska fotbollsförbundet är att vi fått löfte om att det inte händer igen, säger Wambach.

Längre VM – större slitage

Men till sommarens stundande VM är det inget att göra åt, där blir det konstgräs för hela slanten. Och i en VM-turnering som är den största och längsta någonsin på damsidan innebär underlaget att man riskerar ytterligare fysiska påfrestningar.

– Det har känts och det kommer bli varmt med blåsor och skrubbsår. Man tar lite större skada så det blir viktigt med återhämtning. Det kan bli avgörande, säger Sveriges Caroline Seger till SVT Sport.

Det svenska laget har varit på plats i Kanada sedan en tid tillbaka. Och i en trupp som redan inför resan varit skadedrabbad är vikten av försiktighet än större.

– Jag har inga blåsor än, jag är nästan överdrivet försiktig än så länge. Jag tänker inte få nån skit, om man får säga så, skrattar Caroline Seger.

Olika även mellan nationerna

Men riskerna med konstgräs är på riktigt. Och när stora delar av Sveriges trupp åtmionstone delvis är vana att spela matcher på konstgräs, är det annorlunda i det amerikanska laget – både vad gäller den fysiska påfrestningen och det faktiska spelet.

– Det finns inte så mycket erfarenheter att gå från gräs till konstgräs här i USA. Vi har jobbat hårt med att göra spelerna medvetna om skillnaderna. Man kan inte gå in i närkapmar på samma sätt och bollen riskerar att sticka iväg snabbare på ett fuktigt konstgräs. Vi har tvingat våra spelare att träna på konstgräs, även om det funnits en superfin naturgräsplan precis bredvid, berättar USA:s assisterande förbundskapten Tony Gustavsson för SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet