Gianni Infantino vill att fler lag ska få chansen att vinna VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vallöftet: 40 lag i fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM utökades nyligen. Nu kan även VM utökas.

I alla fall om Gianni Infantino blir ny Fifa-ordförande.

Han vill ha 40 lag i framtida VM.

Men Karl-Erik Nilsson är osäker.

Gianni Infantino är en av personerna som vill ersätta Sepp Blatter som Fifa-ordförande. Nu har han levererat sitt första stora vallöfte: 40 lag i VM, att jämföra med dagens 32 lag. Detta avslöjar han i en intervju med nyhetsbyrån AP.          

– Jag tror på en expansion av VM, baserat på vad vi har sett i Europa efter att ha utvidgat EM, säger han, och syftar på att EM nästa sommar spelas med 24 lag i stället för 16.

– Det skapade en helt ny dynamik i kvalspelet. Det skapade ny entusiasm. Om du är allvarlig i din ambition att utveckla fotbollen måste det involvera fler medlemsländer i världens bästa fotbollsevenemang: VM.

”En europeisk vision”

Schweiz-italienaren hävdar att hans vision om ett större EM inte kommer för att han vill locka fler röster från små europeiska länder.

– Jag har inte en europeisk vision. Jag har en vision för fotbollen, säger han.

”Måste djupanalyseras”

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är försiktigt positiv till Infantinos idé.

– Det måste djupanalyseras. Det är klart att det är enkelt att vara positiv till den första delen, eftersom det innebär fler möjligheter för oss att kvalificera oss. Är det åtta länder till som ska med så borde ju rimligtvis någon av dem tillfalla Europa, och på något sätt ökar ju det möjligheterna att kvalificera sig dit, säger han till SVT Sport, men lägger till:

– Det är naturligtvis den första spontana reaktionen. Sen ska man vara medveten om att detta måste ställas och analyseras gentemot ligorna och gentemot hur lång tid ett sådant här mästrskap skulle ta. Det är klart att det finns många funderingar runt det.

– Men spontant innebär det ju bättre möjligheter för Sverige och i grunden är jag positiv till den möjligheten.

Sju kandidater

Fifas ordförandeval ska ske den 26 februari. Han är en av sju personer som har meddelat sin kandidatur. Platini är dock en av dessa.     

Infantino säger även, i en intervju med Gazzetta Dello Sport, att han inte tänker kandidera om Platinis avstängning hävs:

– Platini är min president. Jag har jobbat med honom i år, och har hans stöd. Hade jag inte haft det så hade jag inte ställt upp som presidentkandidat. Jag vill även klargöra en sak: Min kandidatur går inte emot Michels, säger Infantino, och fortsätter:

– Om han får lov att ställa upp så kommer jag att dra tillbaka min kandidatur. Det har med lojalitet att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.