Cristiano Ronaldo och Carli Lloyd utsågs till världens bästa spelare 2016 av Fifa. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ronaldo och Lloyd världens bästa spelare 2016

Uppdaterad
Publicerad

Cristiano Ronaldo fick Ballon d'Or, Guldbollen, som världens bästa fotbollsspelare 2016. Under måndagskvällen fick portugisen även Fifas nya pris till årets spelare, The Best. ”Det här är jättestort”, säger Ronaldo.

Portugisen utsågs till världens bästa spelare efter ett magnifikt år med EM-guldet som den kanske största händelsen. Med Real Madrid vann Ronaldo Champions League efter vinst på straffar mot lokalrivalen Atlético Madrid.

– Helt otroligt. Det råder inga tvivel  om att det här var ett av mina bästa år. Jag kommer aldrig glömma 2016, säger Ronaldo.

Att han skulle vinna var knappast oväntat, men en en röst fick han inte.

– Jag röstade på Zlatan. I min värld är han etta, sa förbundskaptenen Janne Andersson till TV4:s Fotbollskanalen, Aftonbladet och Expressen före galan.

Sundhage snuvad på pris

De sex senaste åren var Ballon d'Or och Fifas pris ett och samma, men nu har tidningen France Football återgått till att dela ut Guldbollen utan Fifas medverkan. Ronaldo vann Guldbollen-omröstningen bland fotbollsjournalister, före Messi och Griezmann. Zlatan Ibrahimovic slutade på 13:e plats.

Hur Zlatan reagerade på det? På Instagram la han upp en kryptisk bild på sig själv som kung ”Carl XVII Guztaf”.

Zlatan insta

På damsidan blev vann USA:s Carli Lloyd priset som världens bästa spelare, med Lotta Schelin på en sjundeplats i omröstningen.

Pia Sundhage var nominerad till årets damtränare efter OS-silvret med Sverige. Men precis som i OS-finalen fick hon se sig besegrad av Tysklands förbundskapten Silvia Neid.

Fakta: Fifas fotbollsgala

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) delade ut priser i flera kategorier.

Till priserna om årets spelare och tränare får förbundskaptener, landslagskaptener, journalister och allmänheten rösta (vardera 25 procent). Allmänheten röstar fram vinnarna av Puskas Award, bästa målet, och supporterpriset Fan Award. Vid galan delas även ett fairplay-pris ut till en spelare, tränare, matchdelegat eller supporter/supportrar. En expertgrupp utser vinnaren.

Årets spelare, herrar: Cristiano Ronaldo, Portugal.

Årets tränare, herrar: Claudio Ranieri, Italien, Leicester.

Årets spelare, damer: Carli Lloyd, USA.

Årets tränare, damer: Silvia Neid, Tyskland, Tysklands landslag.

Årets mål, Puskas Award: Mohd Faiz Subri, Malaysia.

Årets supportrar: Dortmunds och Liverpools supportrar i Europa League-kvartsfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.