Foto: TT Nyhetsbyrån

Världsstjärnor rasar mot konstgräs på VM

Uppdaterad
Publicerad

Damernas VM i Kanada nästa år ska spelas på konstgräs. Nu reagerar flera världsstjärnor på beslutet och tycker att det är diskriminerade. – Det känns inte som att det skulle vara i närheten av att hända på herrsidan, säger landslagsstjärnan Lotta Schelin till SVT Sport.

Fotbolls-VM 2015 bryter ny mark. För första gången ska turneringen spelas på konstgräs och det har rört upp en storm av kritik mot Fifa och det kanadensiska fotbollförbundet. Ett 40-tal världsstjärnor har gått samman och hotar att stämma parterna, om de inte ändrar sig. Lotta Schelin stämmer in i protestkören och tycker att ett VM på konstgräs är diskriminerande.

”Klart man känner så”

Damlandslaget Fotboll

– Det är klart att man känner så. Det är väldigt många spelare på allra högsta nivån i världen som reagerar och det ska man kunna ta in. Det känns inte riktigt som att man hört en tanke på att man ska kunna komma överens om någonting, säger hon.

Rosengårds storstjärna Marta är van att spela på konstgräs, men ifrågasätter att ett helt VM ska avgöras på det underlaget.

– Varför ska man spela alla matcher på konstgräs? Det blir orättvist och det skulle inte män gilla, elller hur? Det blir ojämlikt, utan tvivel, säger hon.

”Ser inte riktigt anledningen”

Damerna har dock vunnit en liten seger. Nu har det blivit klart att de omfattas av Fifas försäkringsskydd från och med turneringen i Kanada. Tidigare har det inte varit så när de spelat landskamper. Något som varit självklart länge på herrsidan. Men det räcker inte, enligt Schelin som inte vill ha konstgräs på VM.

– Jag ser inte riktigt anledningen. Det finns inte de förutsättningarna att ha det absolut finaste konstgräset och även om man har det så är det inte samma sak. Det känns inte som att det finns ett behov på den nivån. Jag tycker man ska kunna leverera en schysst gräsmatta till oss, säger hon.

”Rätta vore spela på naturgräs”

Marta:

– Nu pratar vi om ett VM under en period då det inte är kallt. Det rätta vore att spela på naturgräs. Punkt slut, säger hon.

Brasilianskan vill inte prata om en bojkott och Schelin är inne på samma spår.

Är det uteslutet?

– Det är inget som jag funderar på. Det är något som känns väldigt tråkigt och plumpt. Jag hoppas att de reagerar innan det går till den punkten, säger svenskan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet