”Vi har kvinnor som inte ens får lov att spela fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella spelarfacket Fifpro presenterade ett historiskt avstamp vid en presskonferens inför VM-finalen i Vancouver. Under de 50 år Fifpro har funnits har fokus varit på herrarna – nu ska man kämpa för damerna också. Den före detta landslagsmålvakten Caroline Jönsson har en viktig roll i den nystartade fotbollskommittén.

– För första gången tillåter de medlemmar direkt in i Fifpro så helt plötsligt finns det en möjlighet att representera samtliga spelare runt om i världen där det inte finns spelarföreningar placerade i dag eller där spelarföreningarna inte tillåter kvinnor, vilket också är fallet i vissa länder, så helt plötsligt kan vi representera spelare på en global nivå och göra det kollektivt och det är en stor nyhet för Fifpro, säger Jönsson till SVT Sport.

Caroline Jönsson, före detta landslagsmålvakt och VM-silvermedaljör, är ordförande i den nystartade damfotbollskommittén i Fifpro. I spelarrådet finns bland annat Lotta Schelin, en av spelarna som ska arbeta för att förbättra förhållandena.

Fotbolls-VM 2015 Damer

– Det är i styrkan av mängden som vi blir starkare och det är där vi kan representera kollektivt i den globala situationen för kvinnor så det kommer därmed också att påverka individer, säger Jönsson.

Är det stor skillnad från land till land och världsdel till världsdel?

– Ja det är en otroligt komplex situation vi står inför där vi har kvinnor som inte ens får lov att spela fotboll till kvinnor som kanske behöver fundera på var de ska sätta sin pension så det är klart att det är en stor komplex fråga på det sättet  men så är det faktiskt på herrsidan också. Det har ju Fifpro jobbat med nu i 50 år där man har lag och länder som inte heller har bra förutsättningar till de som är världens största stjärnor i dag.

Under 50 år har Fifpro fokuserat på manliga spelare. Det var efter Fifas beslut om att genomföra VM på konstgräs mot spelarnas vilja som spelarfacket bestämde sig för att försvara även kvinnliga fotbollsspelares rättigheter.

– I Sverige har vi redan nu kvinnor och män under samma spelarförening. Det ser jag i framtiden för alla länder, att det är en gemensam representation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet