Foto: TT

VM-arbetare vittnar om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Smutsiga och trånga boenden, låga eller uteblivna löner och pass som tas i beslag. Det är situationen för arbetare från Bangladesh, Indien och Nepal som jobbar med att bygga fotbolls-VM-anläggningarna i Qatar, enligt en Amnestyrapport.

Amnesty International uppmanar fotbolls-VM:s stora sponsorer som Coca-Cola, Adidas och McDonalds att sätta press på Internationella fotbollsförbundet Fifa för att förhindra att arbetarna vid byggena i Qatar utnyttjas.

Amnestys rapport, den senaste i en rad från olika organisationer som satt arbetarnas situation under lupp, bygger på intervjuer med 132 migrantarbetare vid ombygget av Khalifaarenan och 99 som sköter grönområdena vid sportkomplexet Aspire.

Enligt Amnesty vittnar samtliga migrantarbetare om någon form av övergrepp. Det rör sig om smutsiga och trånga boenden, höga avgifter till rekryterare i hemlandet för att få jobbet, lägre lön än utlovat, uteblivna löner – ibland flera månader, att uppehållstillstånden inte förnyats, pass som tas i beslag och hot om reprimander om de klagar på förhållandena.

”Övergreppen hos migrantarbetarna är en fläck på världsfotbollens sambete. För spelare och fans är en VM-arena en plats för drömmar. För en del av arbetarna som pratade med oss kan det kännas som att leva i mardröm”, säger Salil Shetty, Amnestys generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Qatars regering skickade ut ett pressmeddelande efter den hårda kritiken, där man förklarade att ansträngningar ska göras för att förbättra arbetarnas villkor: ”Qatars regering ser gästarbetarnas välmående som högsta prioritet och är djupt engagerad i landets pågående, systematiska reform av arbetsrättlagar. Vi är väl medvetna om att våra ansträngningar är en pågående process, och vi välkomnar ansträngningarna Amnesty och andra organisationer som hjälper oss att identifiera områden som behöver förbättras”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.