Wernerson: ”Henke är de stora arenornas man”

Uppdaterad
Publicerad

Falkenberg är den stora positiva överraskningen, medan Helsingborg är seriens sorgebarn. Det anser SVT Sports expert Thomas Wernerson efter det att halva allsvenskan är spelad.

– Henrik Larsson har visat att han kan bli en stor tränare, säger han.

Inför året var det ingen som trodde på Falkenberg. Men de har överbevisat kritikerna. Med halva serien spelad är nykomlingen på tionde plats i tabellen, med bra marginal ner till kvalstrecket.

Henke kan bli förbundskapten

Allsvenskan 2014

– De har de sämsta förutsättningarna. De tappade många tongivande spelare och tränaren inför säsongen. Dessutom tog det lång tid innan de fick in en ny tränare, men oj vad rätt det blev. Henrik Larsson har gjort ett fantastiskt jobb och anpassat spelet efter spelarna. Han har visat att han kan bli en stor tränare, säger SVT Sports expert Thomas Wernerson.

Wernerson kan se en framtid med Henke som förbundskapten för Sverige.

– Jag tror att han skulle passa bra. Han är de stora arenornas man.

AIK måste värva

I toppen av allsvenskan husserar Malmö FF och AIK. Båda lagen har dock drabbats av tunga avbräck i spelartrupperna. Något som kan komma att påverka resultaten i höst, enligt Wernerson.

– För en vecka sedan såg jag AIK som en stor utmanare till MFF. Men de har tappat Robin Quaison (till Palermo) och kommer kanske att tappa både Eero Markkanen och Celso Borges. Det är luckor som de måste täppa till om de ska vara en guldkandidat.

– Fram till nu har Malmö gjort det bra. De har täppt till luckorna i spelartruppen men man har inte ett samspelt lag och dessutom har man oerhört tuffa matcher framöver. Det största avbräcket är skadan på Guillermo Molins, som var tungan på vågen.

”HIF har mycket att jobba med...”

Den största negativa överraskningen för Thomas Wernerson är så här långt Helsingborg. Laget ligger först på tolfte plats i tabellen och krisen lurar runt hörnet.

– De fick en mardrömsstart med allt som hände kring premiären. Dessutom har de en lagkapten som hoppar av och flera viktiga spelare som sålts. HIF har mycket att jobba med, säger Wernerson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet