Zlatan gestikulerar till Kim Källström efter EM-matchen mot Irland. Foto: BILDBYRÅN

”Zlatan bestämde över laget, ledarna och förbundet”

Uppdaterad
Publicerad

Kim Källström började och slutade i landslaget samtidigt som Zlatan Ibrahimovic.

I sitt sommarprat i Sveriges Radio berättar han om den tydliga hierarkin i den svenska truppen.

”Zlatan bestämde över sig själv, laget, ledarna och förbundet”, säger Källström.

Båda började i landslaget 2001, båda slutade 2016. Under åren tillsammans var Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic två av Sveriges allra mest tongivande spelare.

När den förstnämnde i dag pratade i ”Sommar i P1” handlade vissa stycken om tiden ihop med Manchester United-stjärnan.

Herrlandslaget i fotboll

– Zlatan gick först och agerade på sin nivå. Ska jag kasta ett långt inkast måste jag kolla med chefen. Ingen i Real kastar heller långa inkast, och Ronaldo vill ha korta. Han kan maktens spel. Han är en mästare i omklädningsrummet och på träningarna. Ville jag föreslå en ny hörnvariant var det honom man frågade, säger Källström.

”Politiskt självmord”

Han återkommer senare till Zlatans ledningsmål i den andra playoff-matchen mot Danmark i november förra året. En variant som Källström hade använt tidigare i klubblaget Grasshoppers.

– Zlatan tyckte att det lät som en bra variant och när bollen kom som planerat sköt han oss till EM. Följer du inte ledaren så fasar du ut dig själv.

– Det är politiskt självmord att köra solo mot ledaren. Gruppen kommer att stöta ut dig tydligt eller frysa ut dig sakta, men ut åker du.

Här kan du lyssna på hela Kim Källströms sommarprat!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet