Rio laddar för nästa fest. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM packar ihop – OS tar vid

Uppdaterad
Publicerad

Med VM färdigspelat börjar i stället arbetet med OS. 2016 går spelen av stapeln i Rio de Janeiro och den Internationella olympiska kommittén är redan på plats.

Om Brasilien hade problem med VM-förberedelserna så är det ingenting mot för vad OS har. Så sent som i april kallade en IOK-ledamot förberedelserna för de värsta någonsin. Nu är Internationella olympiska kommittén (IOK) på plats i Rio för att säkerställa att spelen alls kan äga rum.

Läget är något ljusare än i april.

Fotbolls-VM 2014

– Vi ser stora framsteg och vi uppskattar de brasilianska presidentens och regeringens engagemang. Vi tror att de kommer göra ett succéartat jobb, sa IOK:s president Thomas Bach efter möte med Dilma Rousseff, president i Brasilien, till Reuters.

VM som test

Fifa hade stora problem med att få arenorna till mästerskapet att bli klara i tid och sade till och med vid ett tillfälle att ”arrangören behöver en spark i baken” för att bli klar i tid. IOK hoppas dock att Brasilien lärt sig något av VM.

– VM-slutspelet är något av ett test för IOK, att lära sig av och använda som kunskap inför OS, säger en anonym källa från IOK till Reuters.

Arenor byggs

Många av arenorna som ska användas i OS hade för någon månad sedan inte påbörjats men IOK säger sig ha koll.

– Vi är inne i en fas där det byggs mycket. Allt är ännu inte synligt med blotta ögat men framsteg görs. OS-byn är till exempel klar till 40%, säger samma anonyma källa från IOK till Reuters.

Fotbolls-VM har kritiserats för att stora summor pengar har lagts undan till fotbollen i stället för till folket. IOK hoppas kunna slippa detta genom att 1.5 miljarder dollar väntas tillbaka till den brasilianska staten efter OS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet