Förlängningsmål släckte Argentinas drömmar

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-åriga väntan förlängs.

Och världens bäste fotbollsspelare Lionel Messi saknar fortfarande titeln han önskar mest.

Argentina förlorade VM-finalen mot Tyskland – precis som vid VM 1990.

– Jag känner bedrövelse att inte kunna vinna turneringen, men stolthet över laget som gjorde en fantastisk match, säger Argentinas förbundskapten Alejandro Sabella enligt Reuters.

Med sju minuter kvar av förlängningen satte inbytte Mario Götze volleyskottet med vänstern som fick en hel sydamerikansk nation att deppa. Finalförlust och inget VM-guld för Argentina.

Fotbolls-VM: Final

Och Lionel Messi, som vunnit allt han kunnat på klubblagsnivå, får fortsätta vänta på den största titeln för landslag – VM-guldet.

Bortdömt mål

Hans Argentina skapade flera chanser och hade även ett avslut i mål i första halvlek – men en vilt firande Gonzalo Higuain kunde efter några sekunder märka att linjedomaren viftade med flaggan för offside.

VM-finalen på Maracanã var mållös efter ordinarie matchtid. Och argentinarna lyckades inte överlista Manuel Neuer. Närmast kom ersättaren och anfallaren Rodrigo Palacio – hans lobb gick över tyske keepern men inte innanför stolparna.

När kramp började sätta sin prägel på kontringsinriktade Argentina blev de hårda tacklingarna allt fler. Och det var just i samband med en fast situation för Tyskland som det förödande baklängesmålet kom till. André Schürrle slog ett inlägg mot straffområdet där Mario Götze hade hittat yta, och hans volley med vänstern fick Argentinamålvakten Sergio Romero lidande se bollen sväva under vänsterarmen, förbi och in i mål.

Ingen stjärna över landslagsemblemet

Tyskland får fira nationens fjärde VM-guld, och Argentina tvingas deppa över sin tredje VM-finalsförlust.

Och Argentina får inte sy in en tredje stjärna över emblemet på landslagströjan.

– Vi lider fruktansvärt mycket, vi gjorde allt för att vinna men vi orkade inte fysiskt de sista fem minuterna. Tyvärr blev det fem minuter för mycket, suckar Javier Mascherano.

– Personligen är jag väldigt stolt över att vara med i detta lag, vi ville ta hem segern och gav allt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Final

Mer i ämnet