”Barn säljer sig för en tallrik mat”

Uppdaterad
Publicerad

Turisterna kommer inte till Recife bara för fotbollens skull. Sexhandeln växer, och många besökare kommer till Brasilien för att köpa sex av minderåriga.

– Vi har fall där barnen ställer upp på sexuella handlingar för mat. För en tallrik mat, berättar frivilligarbetaren Nara Menezes för SVT.

I diset skymtar det nya Recifes skyline, en taggig och konstlös samling skyhöga hotell som varje dag tar emot tusentals turister från USA och Europa.

”Varning för hajar” står det på stora skyltar längs stranden – hajar i vattnet, och hajar på land. För så fort mörkret sänker sig, ökar trafiken längs de breda avenyerna som knivskapt skär genom turistområdet och de fattiga favelorna.

Inkast från VM

Det är båda brasilianare och utländska turister i bilarna. Strålkastarna är som hungriga ögon, som letar efter villebråd.

Flickor i nästan varje gathörn

Många VM-turister åker till Recife både för att titta på fotboll och för att köpa sex. SVT har besökt ett av stadens mest kända prostitutionsstråk där det står flickor i nästan varje gathörn och väldigt många av dem är minderåriga.

Brasilien är på god väg att gå om Thailand som sexturistmål. Organiserade, illegala nätverk erbjuder resor på internet som bland annat lockar med minderåriga prostituerade.

– Många minderåriga prostituerar sig här. De har det dåligt ställt, är mycket fattiga. De är smutsiga och säljer sig ofta för droger. Och absurt nog är kunderna välbeställda. De har fina bilar. De har det mycket bra, ekonomiskt sett. Det är de som plockar upp flickorna här, berättar polisen Inaldo Menezes.

”De är ju bara barn”

För SVT berättar han att en 14-årig flicka mördades i maj, av en kund som inte ville betala. Men trots att en ny lag straffar pedofiler med upp till 25 års fängelse, är det ytterst få som åker dit.

– Jag mår jättedåligt, för jag tänker på att det kunde vara min dotter. Det är en flicka som blivit övergiven, helt lämnad åt sitt öde av samhället. Mamman kan ha övergivit henne, det är en mängd saker som får henne att sälja sig. Och flickorna förstår inte vad de gör, för de är ju bara barn, säger Inaldo Menezes.

Många minderåriga säljer sex

Problemen växer i takt med den ständigt ökande strömmen av turister. Ett evenemang som VM gör situationen ännu mer mer akut.

Två flickor som SVT har pratat med, de kallar sig Vanessa och Isabella, står i ett gathörn längs Avenida Conselhiero Aghiar. De berättar att de är 18 respektive 20 år.

– Jag har gått på gatan i tre år, säger Isabella.

– Jag började när jag var 15 år, då var jag minderårig, kanske lite yngre, säger Vanessa.

Har ni sett väldigt unga flickor som raggar kunder?

– Oh ja. Flickor som är 15, 14 år. Det finns många minderåriga här. Men inte här nere på gatan, de finns längre upp.

Säljer sig för 15 kronor

En rad frivilligorganisationer, bland annat svenska Childhood, arbetar tillsammans med myndigheterna i Recife och andra städer för att stoppa sexhandeln med ungdomar och barn.

Det är en svår uppgift eftersom grundproblemet är den utbredda fattigdomen. Sex med ett barn i Recife kan kosta så lite som 15 kronor.

– Mycket mindre än så. Vi har fall där barnen ställer upp på sexuella handlingar för mat. För en tallrik mat. Det är lätt att få barn att göra sånt, om de är väldigt fattiga, säger Nara Menezes, en av frivilligarbetarna.

– Kunderna vet vanligtvis mycket väl vad de gör. De är vana vid att göra sånt här. De har en välslipad strategi och är som rovdjur som tar ett byte. De kan locka med mat eller kläder... Vi ser mycket sånt här.

Oklart hur många som säljer sex

FN uppskattar att 250.000 barn och minderåriga utnyttjas sexuellt i Brasilien – men ingen vet den verkliga siffran. I Recife är många hjälparbetare ute på gatan och stranden för att få bort sexhandelns offer från kunderna, drogerna och våldet.

– Det är jättefarligt. Det finns många som stjäl våra pengar. Det är många som gör sånt. Men våra liv är viktigare. Det viktiga är att vi överlever, berättar en av de unga tjejerna som SVT har pratat med.

”De ser sig inte som offer”

Nara Menezes och hennes kollegor är medvetna om att deras insatser i dag är som en droppe i havet. Det behövs en ökad medvetenhet, mer pengar och kraftfullare insatser.

– En av de svåraste sakerna är att de inte ser sig själva som offer. På grund av fattigdomen, deras familjesituation och våldet, har de blivit indragna i det här och försörjer sig så här. De tjänar pengar, och ibland tycker de att de gör ett hederligt jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inkast från VM

Mer i ämnet