Neymar föll i tårar efter att han skjutit Brasilien till kvartsfinal. Foto: TT Nyhetsbyrån

Neymar sköt Brasilien vidare efter utdraget straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien slog Chile med 4-3 efter ett straffdrama som fotbollshistorien sent kommer att glömma. I huvudrollen var det återigen Neymar som klarade den enorma pressen. – Jag är så lycklig. Starkt av oss som klarade av det trots att det var så kämpigt, säger Neymar till SVT Sport.

Inför de sista straffskyttarna skickade Brasilien fram superstjärnan Neymar, som inte visade några som helst spår av press, och sköt behärskat in 4-3.

Tårar blandades med kramar

Chile avslutade med Gonzalo Jara som sköt i den högra stolpens insida och ut. Dramat tog luften ur både åskådare och spelare i Belo Horizonte och tårar blandades med kramar och lättnad.

Fotbolls-VM: Brasilien

– Jag kände glädje o lycka. Det var för att vi gick vidare, säger Neymar som togs väldigt hårt ett par gånger och nu får vila med en lårskada, som gör att en hel nation håller andan.

Återigen bar Neymar sitt Brasilien på sina späda axlar. Han var känslomässigt påverkad kort före straffen men hittade lugnet innan han gick fram. 22-åringen trippade ett par steg och väntade sedan ut Claudio Bravo som chansade varpå Neymar sköt bollen med precision till vänster i målet.

Vågade inte titta på straffarna

Det var en kollektiv lättnad som pyste ut från en hel nation när Brasilien klarade sig kvar i turneringen efter att ha stirrat ut över stupet.

– Vi måste klara av nästa match inom 90 minuter annars kommer vi att dö, säger backresen Thiago Silva.

Han vågade inte titta på straffarna utan förlitade sig på högre makter.

– Jag vågade inte titta utan bad i stället, säger en tagen Silva. Han hyllar målvakten Julio Cesar och var även nöjd med spelet i övrigt.

”Vår saga lever vidare”

Tårarna sprutade från målvakten Julio Cesar som tillsammans med Neymar var de stora hjältarna.

– Nu vet jag att vår saga lever vidare. Jag hoppas att vara lika glad när vi träffas efter nästa match, säger Cesar till reportern vid Fifa-zonen direkt efter matchen.

”Neymar bara växer och växer”

– Neymar bara växer och växer i detta VM. Han är superstärnan som lyser upp detta VM, säger SVT:s expert  Daniel Nannskog.

-Vi måste komma ihåg att Neymar är mästerskapsdebutant. Det är så imponerande, säger Lotta Schelin, gästexpert hos SVT.

I förlängningens sista ordinarie minut vid ställningen 1-1 sköt den chilenske forwarden Mauricio Pinilla i ribban.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Brasilien

Mer i ämnet