Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbolls-VM från A till Ö

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM i Brasilien är över. Efter att ha blivit överösta med härlig fotboll, Copacabanavyer och en hemmanation som klappade ihop totalt. Vad minns ni bäst från VM 2014? Här är vår A-Ö-lista.

Anfallspropaganda signerad den tyska lagmaskinen förnedrade värdlandet Brasilien som med 1-7-förlusten blev den hemmanation som råkat ut för det största nederlaget genom tiderna.

Bettet en hel fotbollsvärld sent ska glömma. I sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Italien var Luis Suarez minst sagt på hugget. I en duell med Giorgio Chiellini bet han mittbacken i axeln. Stämningen på plan blev upprörd och bit-attacken oerhört uppmärksammad. Fifa beslutade till sist att stänga av Suarez från alla form av fotboll i fyra månader, dessutom stängdes han av från nio matcher med landslaget. Men skandalen avskräckte inte FC Barcelona – ett par dagar efter att Uruguay åkt ur VM presenterade La Liga-klubben sin senaste värvning.

Fotbolls-VM 2014

Celso Borges blev den ende allsvenske spelaren att få speltid i VM – och vilken succé det blev för Costa Rica och mittfältaren. Han var en av spelarna som löpte mest i VM och stod för flera fina insatser. Costa Rica föll visserligen i straffläggningen i kvartsfinalen mot Holland, men laget hyllades efter uttåget som hjältar i hemlandet.

Debatt om filmningar har det varit – det drog igång redan i öppningsmatchen när Fred fick en mycket billig straff. Dessutom har Arjen Robben i vanlig ordning anklagats för att överdriva sina flygturer.

Eriksson. VM:s ende svenske deltagare. Och så nära vår Jonas Eriksson var att få döma en VM-final. VM-debuten blev en fartfylld match mellan USA och Ghana. En stabil insats av svensken gjorde att han även blev huvuddomare i åttondelen mellan Argentina och Schweiz. Men någon final blev det aldrig. Som fjärdedomare gjorde han sin sista VM-insats 2014 i semifinalen mellan Holland och Argentina.

”Frändão”. Du kanske vet hur Johanna Frändén och Henrik Brandão Jönsson ser ut. Men hur ser de ut tillsammans? Här är bilden som spridits på twitter – och några andra nya skapelser.

Galna blicken. Hollands back Bruno Martins Indi blev fly förbannad på Spaniens Diego Costa, efter att anfallaren gjort en skallningsrörelse när lagen möttes i gruppspelet. Vilda ansiktsuttrycket spreds rejält på sociala medier.

Holland flög fram och tog hem bronspengen framför snopna brasilianare. En annan flygande holländare var Arjen Robben som ordnade straff i bronsmatchen redan efter två minuter.

Inkast från VM, så kallades SVT Sports reportertrios reportage och betraktelser från mästerskapet. Björn Nordling, Jane Björck och Kristina Kappelin levererade starka berättelser, exklusiva möten och gripande intervjuer.

James Rodriguez slog igenom med dunder och brak och charmade hela världen med sitt stora register. Ett drömmål, moget spel och läckra passningar gjorde honom till den självklare ledaren bakom överraskningslaget Colombias framgångar. Sex mål och två assist blev facit på fem matcher innan det smärtsamma uttåget mot Brasilien. Men laget hyllades som hjältar vid hemkosten till Bogotá.

Kung-Klose är bästa målskytten i VM genom tiderna. Den tyske anfallaren gjorde mot Brasilien sitt 16:e VM-mål i karriären, ett mål mer än Ronaldo mäktade med under karriären.

Lagmaskinen Tyskland började med att köra över Portugal i inledningsmatchen. Frågan ställdes – hur bra är Tyskland? Bäst i världen är svaret. Klar gruppseger men ”Die Mannschaft” fick oväntat tuff motstånd mot Algeriet i åttondelen. I semin krossade tyskarna hemmanationen Brasilien och blev skyhöga finalfavoriter. Guldet bärgades mot ett Argentina som stod emot pressen till den 116:e matchminuten.

Målkamera-teknologin användes för första gången i ett VM, och det blev en snackis tidigt. Tekniken sa mål när Karim Benzemas boll just passerade mållinjen vid 2-0 för Frankrike mot Honduras. I SVT-studion blev det en hetsk debatt efteråt med Daniel Nannskog och Erik Hamrén på teknikens sida, mot David Fjäll på fotbollskonseveratismens sida.

Neymar, Neymar, Neymar. VM i Brasilien, på hemmaplan, inför ett fotbollsfrälst folk. Ett mästerskap som regisserat just för storstjärnan Neymar. 22-åringen inledde också på bästa möjliga vis näst han slog till med två mål i premiärsegern mot Kroatien. Men så hände det som inte fick hända – Neymar tacklades i ryggen under kvartsfinalen mot Colombia. Plötsligt var VM över för mästerskapets störste profil. Hyllningarna strömmade in, Messi hälsade ”Krya på dig min vän”, Balotelli twittrade ”Jag är med dig! Kämpa!”.  Till slut kom också Neymars egen, rödgråtna, hälsning: ”Min dröm är inte krossad, den ligger bara på is”.

Ochoa stoppade nästan helt på egen hand hemmafavoriten Brasilien från att vinna sin andra raka VM-match. Målisen storspelade och bjöd på flera klassräddningar i det upphaussade mötet.

Pepe. Sänkte sitt Portugal med en skalle i den första matchen. Rött kort och avstängning mitt framför släkten hemma i Brasilien. Pepe lämnade VM som syndabock.

Qarnevalstämningen utbröt när Tyskland tog guldet. Alla brassar höll på Tyskland inför finalen (utom möjligtvis en) och när finalens enda mål gjordes utbröt glädje och sambadans hela vägen till Berlin.

Robin van Persies fantastiska lobbnick mot Spanien till 1-1 var VM:s första drömmål. Kan vevas om och om igen.

Sprayen vid frisparkar fick ett genombrott i VM-debuten. Nu verkar det som att Heine Allemagnes uppfinning kan komma att användas i bland annat Champions League och Allsvenskan.

Tårar. Det föll många tårar under VM. Neymar grät efter sin skada. Gary Medel och Jamez Rodriguez efter sina länders uttåg. Vuxna män kan gråta.

USA:s första mål i premiärsegern över Ghana kom efter bara 29 sekunder! Clint Dempseys fullträff är det femte snabbaste någonsin i VM.

Volleykanonen. Tim Cahills drömmål mot Holland fick många att skrika ”VM:s snyggaste mål!”. Hans 1-1-kvittering mot Holland i gruppspelet räckte dock inte till poäng för Australien som förlorade med 2-3 och åkte ur mästerskapet.

Whooup! Så lät SVT Sports expert Glenn Strömberg när det började bränna till framför mål.

X. Hela fem av åttondelsfinalerna slutade med just ett X, oavgjort, efter full tid. Faktum är att hälften av alla slutspelsmatcher slutade lika. Så även finalen. Semifinalen mellan Holland och Argentina blev gastkramande och efter straffläggningen gick Argentina till final efter att målvakten, Romero, plockat fram ett kärleksbrev som han peppade med.

Yepes. Colombias lagkapten stred in i det sista i förlustmatchen mot Brasilien. Jublet vid det bortdömda målet var signifikativt för kämpen Yepes.

Zlatan kunde inte hålla sig borta från Rio. skriver han i sin app. Flera brasilianska stjärnor, ledda av Zlatans barndomsidol Ronaldo, Dani Alves och Rai med flera, drev en kampanj under taggen #VEMIBRA (kom Ibra). Och plötsligt dök den svenske superstjärnan upp!

Åttondelsdraman – hela fem av åtta åttondelar gick till förlängning! Två avgjordes dessutom efter straffar. Värdlandet Brasilien mot lillebror Chile slutade med ett straffdrama fotbollsvärlden sent kommer att glömma. I huvudrollen för hemmanationen? Neymar, förstås. Superstjärnan visade inte några som helst spår av stress när han sköt brassarna vidare till kvartsfinal.

Ärovarvet och festen uteblev. Åtmindstonde för brassarna. Efter att det stod klart att laget kom fyra blev det inget ärovarv och till publikens burop gick spelarna direkt ner i tunneln med sina huvuden nedsänkta i skam. Tårarna efter 1-7-förlusten i semifinalen är ett minne vi bär med oss under lång tid framöver.

Översitteri. Många lag tog tillfället i akt och kritiserade domarna. Före matchen spelats. ”Domaren måste klara pressen”, ”Domaren får inte favorisera”, ”Om vi förlorar är det på grund av domarna” och så vidare. Bortförklaringar redan innan match, ett nytt påfund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet