Favoriterna som försvann

Uppdaterad
Publicerad

England, Spanien, Portugal, Italien. Alla favoriter höll inte hela vägen ut i årets VM. För förvånansvärt många blev det en alltför tidig hemresa.

Värst var det kanske för de regerande mästarna Spanien som skrev historia genom att som världsmästare åka ut direkt efter gruppspelet. ”La Selección” återhämtade sig aldrig från smällen i den första matchen då Holland vann med 5-1 och det blev tack och adjö med en gång.

För England och Italiens del innebar en tuff lottning att något av lagen riskerade åka ut till förmån för Uruguay. Vad ingen hade räknat med var att Costa Rica skulle vinna gruppen och att båda européerna skulle få tacka för sig redan efter tre matcher, men så blev det.

Portugal, Sveriges banemän från play off-spelet, inledde med att oväntat förlora med 4-0.  Visserligen mot Tyskland, det andra laget som slog ut Sverige i kvalet till VM, men ändå inte något som landet räknat med. Pepe blev utvisad och avstängd och Portugal hämtade sig aldrig. USA vidare i stället för Ronaldo & Co.

Andra oväntade favoritfall:

VM 1950:

Brasilien förlorar finalen mot Uruguay på hemmaplan. Även benämt som Maracanazo

VM 1954:

Storfavoriten Ungern, med Ferenc Puskas i spetsen, förlorar oväntat finalen mot Västtyskland och bryter en svit på 32 förlustfria matcher.  Matchen kom att kallas ”Miraklet i Bern”.

VM 1958:

Sverige besegrar regerande mästarna Västtyskland i gruppen. Argentina, England och Ungern utslagna i gruppen.

VM 1966:

Brasilien åker ut direkt i gruppen. Italien slutar efter Sovjetunionen och Nordkorea.

VM 2002:

Frankrike kommer sist i sin grupp och åker ut tidigt. Portugal och Argentina missar också avancemang från gruppen.

VM 2010:

Italien och Frankrike, VM-finalister 2006, missar båda att kvalificera sig från gruppspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet