För Holland står en rymdresa på spel

Uppdaterad
Publicerad

Om Holland vinner VM-guld i Brasilien kan deras segerbonus bli en rymdresa. Det är det holländska rymdreseföretaget SXC som har kommit till förbundskapten Louis van Gaal med erbjudandet.

– En utomjordisk prestation förtjänar en utomjordisk belöning, säger Michiel Mol en av grundarna till SXC, till holländska sajten nltimes.nl.

Mol säger också att företaget fick idén efter Robin van Persies spektakulära nick i matchen mot Spanien. Rubriker som ”den flygande holländaren” gav dem inspiration.

Fotbolls-VM: Holland

–Vi kommer bokstavligen  att försöka att lyfta dem till en högre nivå, säger Mol.

– 103 kilometer.

Kan få resa 2016

Företaget hoppas kunna erbjuda kommersiella flygningar till rymden nästa år. Om detta uppnås, då kan landslaget få sin rymdresa 2016. Det är samma år som EM går av stapeln i Frankrike.

Mol menar att det är en ”once-in-a-lifetime” upplevelse som han inte tror någon, inklusive det holländska fotbollslandslaget, kommer att säga nej till.

– Det kommer naturligtvis vara frivilligt och deltagarna kommer erbjudas ett intensivt träningsprogram att jobba med, men det är inte skrämmande, lovar rymdföretagaren.

Finalen i fotbolls-VM 2014 avgörs i Rio de Janeiro den 13:e juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Holland

Mer i ämnet