Foto: TT Nyhetsbyrån

Glenn: ”Gastkramande i dag igen”

Uppdaterad
Publicerad

Argentina spelar VM-final mot Tyskland på Maracanã 13 juli. Holland lyckades inte komma levande från andra raka straffdramat. – Gastkramande, säger Glenn Strömberg.

Hollands förbundskapten van Gaal valde att byta in Klaas-Jan Huntelaar i sista bytet istället för att göra samma taktiska drag som i kvartsfinalen mot Costa Rica och plocka in reservmålvakten Tim Krul.

Holland inledde dramat och Ron Vlaar, som var en av matchens bästa spelare, började med att missa. Holland kom aldrig tillbaka i straffläggningen. Även Wesley Sneijder missade.

Fotbolls-VM: Holland

– Det blev gastkramande idag igen. Argentina tar hem det, även om Cillessen är nära att ta Agüeros straff.

Argentinas målvakt Sergio Romero räddade två straffar och blev stor hjälte när Holland besegrades.

– Romero tar de som var lite sämre slagna, därför har vi VM-final för Argentina, analyserar Glenn Strömberg.

Blek Messi satte Argentinas första straff

Holland får vänta på sitt första VM-guld. Messi får chansen att vinna ett VM och bli en av de riktigt stora.

– Det är inte Messis match, men det är en Messi som har presterat på en hög nivå under många många år, så man unnar honom att stå i en final. Det känns gött att ha honom i VM-final Säger Lotta Schelin.

Lyonproffset om dramat:

– Jag tycker att det är fantastiskt att Romero går in och avgör. Hollands miss i första straffomgången satte nivån direkt. Det är ett tufft läge att veta att man måste sätta eller att de måste missa.

Matchen i sig var ett ställningskrig – avvaktande med få chanser, där Argentina till slut tog initiativet.

– Vi kan förvänta oss ett bättre spel och mer underhållande fotboll med Argentina i VM-final, säger Daniel Nannskog.

”Tyskland favoriter”

Tyskland-Argentina möttes i VM-final 1986 och 1990, med en vinst vardera.

– Jag tycker Tyskland får står som favorit med tanke på vad de gjorde i semifinalen, den totalfotboll de visade upp. Det har inte riktigt Argentina visat, säger Daniel Nannskog.

Lotta Schelin om varför Holland föll:

– Jag har en liten teori om att det handlar om klimatet och värmen. Det handlar om långa löp, omställningarna, vilket är tufft för den normala konditionen. Hur mycket har man kvar av maxspeeden, menar Lotta Schelin.

Johanna Frändéns teori:

– Jag tror att pendeln var på väg att slå över även inför den här matchen. Det var ett genidrag då mot Costa Rica, nu förlorar man. 

Dålig coaching

Daniel Nannskog ifrågasatte van Gaals val inför tredje och sista bytet – in med Huntelaar istället för att göra samma drag som i VM-semin att byta in reservmålvakten Tim Krul.

– Tycker det var dåligt coachat av van Gaal. Jag tycker också att han ska hålla kvar van Persie på planen. Att byta in Krul hade satt respekt i de argentinska spelarna.

Argentina vann straffsparksläggningen med 4-2.

FAKTA semifinal

Holland-Argentina

2-4

e str, 0-0 e förl och full tid

Straffar, Nederländerna: Ron Vlaar miss, Arjen Robben mål, Wesley Sneijder miss, Dirk Kuyt mål. Argentina: Lionel Messi mål, Ezequiel Garay mål, Sergio Agüero mål, Maxi Rodriguez mål.

Varningar, Nederländerna: Bruno Martins Indi, Klaas Jan Huntelaar. Argentina: Martin Demichelis.

Domare: Cuneyt Cakir, Turkiet.

Publik: 63 267.

Nederländerna (3-5-2): Jasper Cillessen – Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi (Daryl Janmaat 46) – Dirk Kuyt, Georginio Wijnaldum, Nigel de Jong (Jordy Clasie 62), Wesley Sneijder, Daley Blind – Arjen Robben, Robin van Persie (Klaas Jan Huntelaar 96).

Argentina (4-3-3): Sergio Romero – Pablo Zabaleta, Martin Demichelis, Ezequiel Garay, Marcos Rojo – Lucas Biglia, Javier Mascherano, Enzo Perez (Rodrigo Palacio 81) – Gonzalo Higuain (Sergio Agüero 82), Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi (Maxi Rodriguez 101).

Skott totalt: 7-8.

Skott på mål: 3-5.

Frisparkar: 14-19.

Hörnor: 4-4.

Offside: 4-4.

Bollinnehav i %: 53-47.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Holland

Mer i ämnet