Dirk Kuyt och Arjen Robben firar bronset. Foto: TT Nyhetsbyrån

Holland bröt historisk förbannelse

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i ett VM-slutspel lyckades ”den eviga tvåan” Holland att vinna den sista matchen – och få med sig bronset från Brasilien.

– Även om besvikelsen finns kvar så tar det udden av baksmällan, säger Arjen Robben som tycker att laget förtjänade att få spela VM-final.

– Vi var så nära och gav allt. Nu är jag tom. Vi gav det holländska folket en fest under den här månaden. Bronset ger viss kompensation, säger Robben i den Fifa-styrda intervjun direkt efter matchen och känner stolthet över laget.

Fotbolls-VM: Holland

Landet har ju varit uppe i tre VM-finaler (1974, 1978 och 2010) men förlorat samtliga.

Bronset trots chockskada på uppvärmningen

Bronset bärgades trots att den viktige mittfältaren Wesley Sneijder chockartat gick sönder på uppvärmningen med en lårskada.

Det märktes inte alls när matchen kom igång utan redan efter 90 sekunder hade Arjen Robben fixat en straff när Thiago Silva inte hängde med utan rev ner holländaren. Straffsituationen såg en aning tveksam ut eftersom hela sekvensen såg ut att äga rum utanför straffområdet. Men Silva kunde även ha fått ett rött kort för målchansutvisning.

Det tidiga 1-0 gav Holland trygghet

Robin van Persie var säker från straffpunkten och fixade 1-0 och såg till att laget fick trygghet.

I den 16:e minuten kom Holland i en snabb omställning och bollen spelades in i mitten där David Luiz nickade in bollen i straffområdet. Daley Blind tog helt omarkerad emot bollen och dunkade in 2-0.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Holland

Mer i ämnet