Foto: TT Nyhetsbyrån

Hyllningar och medlidande

Uppdaterad
Publicerad

Hyllningar till det storspelande tyska landslaget. Förvåning över Brasiliens kollaps och en hel del medlidande med en chockad nation. Så här skrev några av Sveriges sportkrönikörer efter Brasilien-Tyskland 1-7 i fotbolls-VM.

”Inget lag i detta VM är så nära att vara komplett som Jogi Löws tyska. Från Manuel Neuers målvaktsspel, via en allt säkrare backlinje, över ett både fysiskt och tekniskt mittfält – med en Toni Kroos som äntligen är på väg att få den kärlek och uppskattning han länge varit värd – till den ohygglige Thomas Müller på topp.”

Jonas Esbjörnsson, Expressen

Fotbolls-VM 2014

”Jag höll den brasilianska VM-drömmen högt. Jag ville inte att alla miljoner korrumperade reais skulle ha hamnat i oförtjänta fickor till ingen nytta. Jag hoppades att folket åtminstone skulle få känna den glädje som en framgång på fotbollsplanen skulle ha gett. Naturligtvis hade de mått bättre av minskade klassklyftor och ett mer rättssäkert samhälle, men en VM-framgång hade åtminstone gett tillfällig glädje och stolthet.”

Anja Gatu, Sydsvenska Dagbladet

”Det kommer att dröja länge innan vi förstår vad det här betyder, länge innan vi kan omfamna omfattningen och följderna av den här förnedringen. Brasilien pantsatte sin skola, sin vård, sin omsorg för att bjuda hit världen – och det här var vad de fick tillbaka.”

Simon Bank, Aftonbladet

”Brasilien spelade inte som ett lag. Spelarna uppträdde vilset, en och en. Folkfesten kom av sig. 200 miljoner brasilianare vaknar upp i dag i chocktillstånd, deras fotbollslandslag har aldrig tidigare förlorat så stort (tillsammans med 0-6 mot Uruguay i Copa America 1920), men nu handlade det om en VM-semifinal. På hemmaplan.”

Anders Lindblad, Svenska Dagbladet

”Brasilien har snubblat sig fram genom VM med en världsstjärna höjd över varje spelare i en trupp som höll hyfsad VM-klass men ingen världsmästarklass. När snubblandet tog slut ersattes det av ett historiskt, monumentalt fall rakt ner i avgrunden. Det värsta för en supermakt i fotboll. Någonsin. Alla kategorier.”

Johan Esk, Dagens Nyheter

”Jogi Löw har varit utsatt sedan EM 2012 slutade med förlust mot Italien i EM-semifinalen och på hösten blev det värre efter att man släppt 4-0 till 4-4 mot Sverige. Då var många redo att skifta förbundskapten och det har inte lättat ens under vägen fram i VM, men nu kanske? På söndag kan Löw visa att det tyska förbundets satsning som skulle ge VM-guld 2014 visade sig vara riktig. En tysk gyllene generation som spelat om medaljer i de flesta stora mästerskap kan definitivt plocka den första titeln sedan 1996 i England.”

Olof Lundh, Fotbollskanalen

”Jag såg ett lag utan tanke, ett landslag utan försvar och ett Brasilien utan anfallsplan. Djupare än så behöver den omedelbara analysen inte gå. Det här är inte texten då enskilda spelare skall hängas, det är inte kvällen för det. Det här är hela Brasiliens förlust, laget, tränaren, spelarna, förbundet, mästerskapsorganisationen och de folkvalda. Den skall bäras tillsammans. Och ingen kommer undan.”

Mattias Balkander, Göteborgs-Posten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet