Kristina Kappelin kommenterar sitt reportage om den utbredda barn- och ungdomsprostitutionen i VM-staden Recife. Foto: SVT

Kappelin: ”Otroligt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är så otroligt tragiskt att man utnyttjar barn och ungdomar på det här sättet, säger SVT:s VM-reporter Kristina Kappelin om sitt uppmärksammade reportage om den utbredda gatuprostitutionen i VM-staden Recife.

– Trots att jag har tittat på materialet så många gånger, som man ju gör när man sitter och redigerar, träffar det som en smocka i magen, säger Kappelin, som berättade om hur det kändes att göra reportaget och se misären på nära håll i SVT:s VM-soffa i studion i Rio de Janeiro.

Varför barn- och ungdomsprostitutionen är så utbredd just i Recife beror på närheten till flygplatsen, enligt Kappelin.

Inkast från VM

– Det är den närmsta flygplatsen från USA och Europa. Det kommer också många kryssningsfartyg till Recife. Det har ökat den här handeln.

”Många flickor har drogproblem”

– Många av flickorna har drogproblem och därför behöver pengarna. Det finns enormt många större och mindre organisationer som i vissa fall lyckas hjälpa de här unga flickorna, och pojkarna.  Som erbjuder gästhem, utbildning och ger dem möjligheten att i alla fall få se skymten av ett annat liv.

– Men på sätt och vis är det som att leta efter en nål i en höstack. Problemet är så enormt stort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inkast från VM

Mer i ämnet