Många slåss om skyttekungstiteln

Uppdaterad
Publicerad

Miroslav Klose gjorde under lördagen sitt 15:e VM-mål och tangerade därmed Ronaldos rekord. Klose jagar nu ytterligare ett mål för att bli ensam om rekordet. Samtidigt finns det ett antal spelare som har chansen att bli denna turnerings skyttekung.

Fem spelare har gjort tre mål var så här långt. Holländarna Robin van Persie, avstängd mot Chile på måndag, och Arjen Robben är två av dem. Båda, inte minst Robben, verkar vara i bra form och spelar i ett lag som redan är klart för åttondelsfinal.

Ett lag som också övertygat är Frankrike. Karim Benzema har gjort tre av fransmännens åtta mål och har dessutom kostat på sig att missa en straff.

Fotbolls-VM 2014

Müller tremålsskytt mot Portugal

I Tyskland, som alltid går långt i VM, gjorde Thomas Müller tre mål i öppningsmatchen mot Portugal. Även Ecuadors Enner Valencia har gjort tre mål så här långt, men laget möter Frankrike i den sista gruppspelsmatchen, så det är långt ifrån säkert att laget tar sig vidare till nästa runda.

Det finns givetvis fler skyttekungspretendenter än de fem tremålsskyttarna. I Kroatien finns Bayern München-stjärnan Mario Mandzukic, Brasilien har sin gunstling Neymar och Argentina har sin superstjärna Lionel Messi. Samtliga dessa spelare står på tre mål.

Kroatien måste dock besegra Mexiko för att ta sig vidare från gruppspelet. Uruguay måste besegra Italien för att nå åttondelsfinal, men om laget gör det är givetvis Luis Suarez en het kandidat till att bli turneringens skyttekung. Efter att ha missat mötet med Costa Rica gjorde Liverpoolstjärnan två mål mot England.

Gervinho utmanar om titeln

Det finns även afrikanska skyttekungskandidater, bland annat i form av Elfenbenskustens Gervinho och Ghanas Andre Ayew. Elfenbenskusten har en bra chans att ta sig vidare från gruppspelet medan det ser mörkare ut för Ghana, som trots bra spel bara har skrapat ihop en poäng på två matcher.

Om några veckor vet vi vem som blev årets VM-skyttekung. Kanske blir det sensationella svaret Miroslav Klose. 36-åringen visade i alla fall att han har målsinnet kvar när han stötte in 2-2 mot Ghana under lördagen.

VM:s skytteliga

3 mål:

Enner Valencia, Ecuador

Se 1-0-målet mot Schweiz

Se 1-1-målet mot Honduras

Se 2-1-målet mot Honduras

Karim Benzema, Frankrike

Se 1-0-målet mot Honduras

Se 3-0-målet mot Honduras

Se 4-0-målet mot Schweiz

Arjen Robben, Holland

Se 2-1-målet mot Spanien

Se 5-1-målet mot Spanien

Se 1-0-målet mot Australien

Robin van Persie, Holland

Se 1-1-målet mot Spanien

Se 4-1-målet mot Spanien

Se 2-2-målet mot Australien

Thomas Müller, Tyskland

Se 1-0-målet mot Portugal

Se 3-0-målet mot Portugal

Se 4-0-målet mot Portugal

2 mål:

Lionel Messi, Argentina

Tim Cahill, Australien

Neymar, Brasilien

James Rodriguez, Colombia

Gervinho, Elfenbenskusten

André Ayew, Ghana

Mario Mandzukic, Kroatien

Luis Suarez, Uruguay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet