Psykolog: ”Inte lätt att sluta bitas”

Uppdaterad
Publicerad

Luis Suarez återfall fördöms av hela världen och nu riskerar Uruguay-spelaren en lång avstängning. Psykologer analyserar Suarez beteende och menar att det inte är lätt för honom att sluta bitas.

– Av vad jag sett på bilderna så tog Suarez ut sin frustration över att inte nå bollen genom att impulsivt bita Chiellini, säger Eva kimonis psykolog från University of South Wales i Australien.

Eva Kimonis, expert på aggressivt och våldsamt anti socialt beteende tror inte att Luis Suarez planerade sin attack.

Fotbolls-VM: Uruguay

– Det är tydligt att Suarez inte tänkte på allvaret i det han gjorde förrän efteråt, då det var för sent och han i stället spelade skadad, menar Eva Kimons.

Barnsligt beteende

Psykologen säger också att bitbeteendet främst finns hos barn.

– Att bita som vuxen är ovanligt, det är något som främst barn gör. Det här är typiskt för personer med hett temperament och involverar ofta ett bredare, långsiktigt mönster av att missköta sig på ett aggressivt sätt, som att också skrika, slåss och psykiskt bråka, säger Eva Kimonis.

Stressymptom

Att Luis Suarez bet just Chiellini förklaras att italienaren helt enkelt var närmast till hands.

– Alla elitspelare upplever en stor stress och de flesta visar stressymptom men långt i från alla bits. I fallet med aggressiva attacker som denna föregås handlingen ofta av någon form av stress som leder till ilska eller frustration som i sin tur får individen att attackera den som hotar, avslutar Eva Kimonis.

Intervjun med Eva Kimonis gjordes av Philip O'Connor på Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Uruguay

Mer i ämnet